Huomenta Suomessa vierailleen asiantuntijan mukaan hoitajapulan ratkaisemiseen on välttämätöntä saada teknologia mukaan. Väestön ikääntyminen tuo mukanaan merkittäviä haasteita terveydenhuollon järjestämiseen ja rahoitukseen.
Hoitoalalla hyödynnetään jo nyt teknologiaa runsaasti. Esimerkiksi videoyhteyden käyttö on lisääntynyt runsaasti viime vuosien aikana. Arkisen teknologian lisäksi voidaan käyttää myös spesifejä teknologiota hoitoprosesseissa.
– Meillä on esimerkiksi älylattioita, joko vanhusten omissa kodeissa tai erityisesti hoivalaitoksissa, kertoo Aalto-yliopiston professori Ville Kyrki.
Älylattia on järjestelmä, joka havaitsee henkilön liikkumisen, sijainnin ja mahdollisen kaatumisen välittömästi.
Lähitulevaisuudessa on tulossa apua myös kirjaamiseen. Hoitoalan ammattilaiset käyttävät keskimäärin kolme tuntia päivässä kirjaamiseen.
– Tähän on tulossa tekoäly avuksi. Asiakkaan kanssa käyty keskustelu tallentuu suoraan asiakas- tai potilastietojärjestelmiin. Sitä kautta voidaan vapauttaa aikaa siihen asiakkaan tai potilaan kanssa tehtävään työhön, kuvaa Hyvinvointiala Hali ry:n toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma.
Lue myös: Hoitajaliitto varoittaa ilmiöstä, jonka riski kasvaa henkilöstöpulan aikana: "Käytöstä rajoitetaan vahvoilla psykoosilääkkeillä"
Teknologia välttämätöntä
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli 65 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia henkilöitä vuoden 2023 lopussa 1,3 miljoonaa. Heidän määränsä ennustetaan ylittävän 1,5 miljoonan rajan 2040-luvun alussa.
– Meillä tulee tuplaantumaan 85-vuotiaiden määrä, joka tarkoittaa tarpeen kasvua hyvin merkittävällä tavalla. Meidän hoitajien määrässä se tarkoittaa 30 000 hoitajaa lisää. Eli kyllä me tarvitsemme teknologiaa mukaan tähän. Meillä ei oikeastaan ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin hakea kaikki keinot tässä, Aunesluoma ennakoi.
Millaisissa tilanteissa teknologiasta voidaan saada apua ja liittyykö siihen jotain riskejä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.