Viron presidentti puolustaa MTV:n haastattelussa mahdollisimman lieviä koronarajoituksia – samaan aikaan maan tautitilanne sakkaa pahasti

Virossa koronapandemia on edennyt huolestuttavaan suuntaan ja viime päivinä maassa on todettu ennätyksellisiä tartuntalukemia. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on ollut Virossa noin 600 tapausta 100 000 ihmistä kohti.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid kuitenkin puolustaa maansa valitsemaa, mahdollisimman lievien rajoitustoimien linjaa MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman haastattelussa.

Kaljulaid kertoo, että Viro pyrkii tasapainottelemaan koronapandemian kanssa mahdollisimman vähäisin yhteiskunnallisin rajoituksin, mutta kuitenkin niin että terveydenhoitojärjestelmä kykenee hoitamaan tapaukset.

– Terveydenhoitojärjestelmämme pitää pintansa. Hallituksen tarkoitus on ollut olla vain niin rajoittava toimissaan, että sairaalamme eivät ruuhkaudu ja teho-osastomme pystyvät hoitamaan pandemiaa, Kaljulaid kommentoi.

Hänen mukaansa Viron terveydenhoitojärjestelmä kykenee hoitamaan potilaita hyvin verrattuna muihin eurooppalaisiin valtioihin ja sairaalahoidossa on nähty hyviä tuloksia. Hän toteaa, että potilaat myös pääsevät hoitoon Virossa suhteellisen nopeasti.

Kaljulaid toivookin, että Viro kykenee jatkamaan samalla linjalla pandemian hoidossa.

– Virolaiset haluavat rajoittaa mieluummin itse omia toimiaan kuin niin, että hallitus rajoittaisi heitä, myös tämä on vaikuttanut Viron suuntaan asian hoidossa.

Hän myös toivoo, että kaikki oppilaat saataisiin kouluihin takaisin muutaman viikon sisällä

Huolta ei voi kiistää

Kaljulaid kuitenkin myöntää olevansa huolissaan tilanteesta.

– Olen tietenkin surullinen kaikkien puolesta, jotka ovat menettäneet henkensä tämän pandemian seurauksena.

Kaljulaidin mukaan pandemian seurauksena Virossa puhutaan nyt myös nuorison ja koululaisten mielenterveyteen liittyvistä asioista aiempaa enemmän.

– Kun nämäkin asiat otetaan huomioon, niin näemme, että rajoitusten suhteen on syytä olla varovainen ja sallia ihmisille mahdollisimman paljon liikkumisenvapautta. Kyse on tietenkin myös taloudellisesta katsannosta: Mitä rajoitetummin toimitaan, sitä raskaampi on taloudellinen taakka.

Lue myös:

    Uusimmat