Venäjä pyrkii saavuttamaan välineellistetystä maahanmuutosta haluttuja tuloksia informaatiovaikuttamisen kautta, varoittaa Viron suojelupoliisi.
Venäjä jatkaa lähivuosina yrityksiään kärjistää yhteiskunnallisia jännitteitä naapurimaissaan, sanoo Viron suojelupoliisi Kaitsepolitseiamet (Kapo) tänään julkaistussa vuosiraportissa 2023–24. Keinoina ovat muun muassa vaikuttaminen sosiaalisen median sekä naapurimaissa asuvien Venäjän kansalaisten välityksellä.
Vuosiraportissa mainitaan vaikuttamisyrityksenä muun muassa kolmansien maiden kansalaisten ohjaaminen hakemaan turvapaikkaa Virossa, Suomessa ja useissa muissa maissa.
Kapon mukaan esimerkiksi Suomessa asuvat venäläiset saivat sosiaalisen median ryhmissä kehotuksia tuottaa videoita, joissa esitetään huoli Suomen ja Venäjän rajan sulkemisesta.
Myöhemmin ainakin yksi tällainen video levisi venäläisen matkailubloggaajan tilillä, jolla on miljoonia seuraajia.
1:43
Niinistö antoi helmikuussa kiitosta rajaturvallisuudelle. Niinistön mukaan Venäjä ei onnistunut vaikuttamisoperaatioissaan.
Viron ja Venäjän rajalla Narvassa puolestaan Venäjän tiedustelupalvelu FSB ohjasi viime joulukuussa aivan avoimesti ryhmän siirtolaisia Viron vastaiselle rajalle kuvaten samalla tapahtuman. Myöhemmin tätä videota levitettiin Venäjän mediassa.
Kapon mukaan "siirtolaishyökkäysten" tarkoituksena on työllistää naapurimaan rajavartiointia ja muita viranomaisia sekä saada kohdemaassa aikaan kärjistyneitä reaktioita ilmiötä koskeviin uutisiin.
– Huomattava osa siirtolaishyökkäyksestä toteutetaan median kautta informaatio-operaationa, virolaisten vuosiraportissa päätellään.
Kapon mukaan Virosta Venäjälle pyrkiviä ukrainalaisia on jo pitkään häiritty Venäjän raja-asemalla pitkillä tarkastuksilla. Loppuvuodesta 2023 häirintä alkoi koskea Kaakkois-Viron rajalla myös Viron ja muiden EU-maiden kansalaisia.
Lue myös: Venäjä häiritsee Baltiaa rajuin keinoin – saattaa kokeilla uudenlaista kiusaa Suomessakin
Karkotettuja "diplomaatteja" yritetään korvata
Kapon mukaan Venäjä pyrkii korvaamaan länsimaissa sijaitsevista lähetystöistään karkotetut henkilöt uusilla diplomaattistatuksen suojissa toimivilla tiedustelupalveluiden jäsenillä.
– Jos länsimaiden ulkoministeriöt ja turvallisuuspalvelut eivät toimi yhdessä tätä vastaan, saattavat Venäjän tiedustelupalvelut palauttaa lähetystöjensä henkilökunnan sotaa edeltäville tasoille muutaman vuoden kuluessa, vuosiraportissa varoitetaan.
Virossa huomattavan suuren venäläisperäisen väestöosan suhteen on Kapon mukaan tapahtunut myönteistä kehitystä, minkä ansioista Venäjän vaikutusyritykset ovat vaikeutuneet.
Tutkimusten mukaan venäjänkielisten integroituminen osaksi Viron yhteiskuntaa on ollut hidasta, mutta se edistyy koko ajan.
– Venäjän sota Ukrainassa on saanut aikaa huomattavaa sisäistä tutkiskelua ja lisännyt selvästi Venäjän kansalaisuudestaan irti haluavien määrää Virossa, raportissa todetaan.
Venäjän lähetystö Tallinnassa ei kuitenkaan ole halunnut edistää kansalaisuudesta luopumista.
Riskinä on myös esimerkiksi Kaakkois-Viron muuta maata heikompi taloudellinen tilanne, joka voi aiheuttaa tyytymättömyyttä ja halua toimia valtiota vastaan.
Henkilötiedustelu on kuitenkin Venäjälle yhä tärkeää, ja sen toteuttajiksi yritetään rekrytoida ihmisiä muun muassa sosiaalisen median Telegram-viestipalvelun välityksellä.
– Yleensä rekrytointiyritykset kohdistuvat nuoriin ja vaikutuksille alttiisiin henkilöihin, joita houkuttelee enemmän minimaalinen taloudellinen hyöty kuin ideologiset syyt, Kapo toteaa.
Venäjän ohella suurin tiedustelu-uhka Viroa kohtaan on Kapon mukaan Kiina.
1:59
Tällaisilla keinoilla Venäjä sabotoi nyt arkea Baltian maissa. Katso videolta lisää!