Maksukorttiyhtiöt Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintojaan Venäjällä. Asiasta tiedotteissaan kertovien yhtiöiden mukaan syynä tähän on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Visa kertoo tiedotteessaan, että se tekee töitä asiakkaidensa ja kumppaneidensa kanssa jäädyttääkseen rahansiirrot lähipäivien aikana. Yhtiön mukaan tämä tarkoittaa sitä, että mitkään maksutapahtumat eivät toimi Venäjällä myönnetyillä Visa-korteilla maan ulkopuolella. Venäjän ulkopuolella sijaitsevien tahojen myöntämät Visa-kortit eivät puolestaan enää toimi Venäjän rajojen sisäpuolella.
– Olemme pahoillamme vaikutuksesta, joka tällä on arvostettuihin kollegoihimme, asiakkaisiimme, kumppaneihimme, kauppiaisiin ja kortinhaltijoihin, joita palvelemme Venäjällä, Visan toimitusjohtaja Al Kelly sanoi tiedotteessa.
Mastercard puolestaan tiedotti harkinneensa tilannetta ja päätyneensä kriisin poikkeuksellisuuden ja epävarman talousympäristön vuoksi siihen, että se keskeyttää toimintansa Venäjällä. Tiedotteessa kerrotaan Mastercardin toimineen Venäjällä jo yli 25 vuoden ajan. Yhtiö ilmoitti aikovansa jatkaa lähes 200:n Venäjällä työskentelevän työntekijänsä palkan ja etuuksien maksua.
Mastercard ilmoitti, ettei se enää tue venäläispankkien myöntämiä kortteja eivätkä Venäjän ulkopuolella myönnetyt kortit enää toimi maksutapahtumissa tai automaateissa maan rajojen sisällä.
Visa ja Mastercard olivat jo aiemmin kertoneet, että ne aikovat toimia yhteisessä linjassa Venäjän vastaisten pakotteiden suhteen.
Myös PayPal lähtijöiden joukossa
Venäjän suurimmat pankit, muun muassa valtiollinen Sberbank sekä Venäjän keskuspankki kuitenkin vähättelivät Visan ja Mastercardin ilmoituksen merkitystä asiakkailleen.
Venäjän keskuspankin mukaan kaikki venäläispankkien myöntämät Visan ja Mastercardin kortit tulevat toimimaan yhä normaalisti Venäjän alueella aina viimeiseen voimassaolopäivänsä asti. Sberbank puolestaan tiedotti virallisella Telegram-tilillään, että kortteja voi yhä käyttää maan rajojen sisällä, sillä kaikki maksut tehdään kansallisen järjestelmän kautta eikä korttien toimiminen ole sidoksissa toimintoihin ulkomailla.
Keskuspankki kuitenkin sanoi, että ulkomaille matkustavien venäläisten tulisi pitää mukanaan myös muita maksuvälineitä.
Talouslehti Wall Street Journalin mukaan Visan ja Mastercardin pankki- eli debitkortit sekä luottokortit vastasivat noin kolmea neljännestä Venäjällä myönnettyjen pankki- ja luottokorttien maksuliikenteestä vuonna 2020.
Myös yhdysvaltalainen verkkomaksuyhtiö PayPal oli jo aiemmin lauantaina kertonut, että se keskeyttää palvelunsa Venäjällä. Yhtiön mukaan henkilöstön tukeminen alueella jatkuu, mutta tavoitteena on mahdollistaa asiakkaille sekä maailmanlaajuiselle työntekijäjoukolle humanitaaristen toimien tukeminen Ukrainassa.
Monet suuryritykset ovat keskeyttäneet toimintansa Venäjällä sen jälkeen, kun hyökkäyssota Ukrainaan käynnistyi helmikuun 24. päivä. Toimintonsa Venäjällä ovat keskeyttäneet muun muassa yhdysvaltalaiset teknologiayhtiö Intel ja majoitusyhtiö Airbnb sekä ranskalaiset luksusyhtiöt LVMH, Hermes ja Chanel.
Biden toivotti päätöksen tervetulleeksi puhelussaan Zelenskyille
Myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelinkeskustelussa käsiteltiin maksukorttiyhtiöiden päätöstä.
Valkoisen talon tiedotteen mukaan presidentti Biden korosti Yhdysvaltojen, sen kumppaneiden ja liittolaisten sekä yksityisen sektorin edelleen jatkuvia toimia Venäjän aggressioiden tuomitsemiseksi. Erityisen tervetulleeksi Biden toivotti Visan ja Mastercardin päätökset.
Bidenin mukaan hänen hallintonsa lisää turvallisuusapua sekä humanitaarista ja taloudellista apua Ukrainalle. Yhteistyö Yhdysvaltain kongressin kanssa lisärahoituksen turvaamiseksi on tiedotteen mukaan tiivistä. Biden toisti puhelussa huolensa Venäjän äskettäisestä hyökkäyksestä ukrainalaiseen ydinvoimalaan ja kiitteli reaktorit turvassa pitäneiden ukrainalaisten toimijoiden taitoja ja rohkeutta.
Presidentit käsittelivät myös Venäjän ja Ukrainan viimeaikaisia keskusteluita.
Presidenttien puhelusta Twitterissä kertoneen Zelenskyin mukaan keskustelu oli osa jatkuvaa dialogia. Hänen mukaansa keskustelu käsitteli turvallisuuskysymyksiä, Ukrainan saamaa taloudellista tukea sekä Venäjän vastaisten pakotteiden jatkumista.
Euroopan unioni kohdisti pakotteita venäläispankkeihin jo helmikuussa. Osa Venäjän pankeista on suljettu kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle ja Venäjän keskuspankin pääsyä kansainvälisiin valuuttavarantoihin on rajoitettu.