VM iski rumat talousluvut pöytään – tutkimusprofessori: Sopeutustoimet tehtävä niin, ettei kansalaisten hyvinvointi vähene tarpeettoman paljon

Julkisen talouden sopeuttamisen työkaluja ovat käytännössä menosäästöt tai veronkiristykset. Se, mitkä keinot valitaan, on osaltaan myös politiikkaa, asiantuntija arvioi.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimusprofessori Tuomas Kosonen kertoo, että säästöissä on kyse yleensä tulonsiirtojen leikkaamisesta, joka kohdistuu yleensä juuri pienituloisiin. Tulosopeutus tarkoittaa taas yleensä verotusta, joka kohdistuu enemmän keski- ja suurituloisiin.

– Se on enemmän poliittinen valinta, kumpaa näistä, meno- vai tulosopeutusta halutaan painottaa, jos sopeutusta tehdään, hän sanoo.

Kosonen mukaan valtiovarainministeriön tämänpäiväisessä virkamiespuheenvuorossa ehdotettu julkisen talouden vahvistaminen yhdeksällä miljardilla eurolla on pitkän aikavälin arvio. Hänen käsityksensä on, että lähes kaikki taloustieteilijät katsovat, että julkisen sektorin budjetin tulisi olla tasapainossa, mitä se ei ole ollut yli erilaisten hallituspohjien.

Hän muistuttaa, että julkisen sektorin pääasiallinen tehtävä on vahvistaa kansalaisten hyvinvointia. Sopeutustoimet voivat väliaikaisesti huonontaa joidenkin kansalaisten hyvinvointia esimerkiksi leikkausten kautta.

– Mahdolliset sopeutustoimet olisi hyvä tehdä niin, että ne eivät vähentäisi kansalaisten lyhyen aikavälin hyvinvointia tarpeettoman paljon.

Videolla Kosonen kertoo myös, miten sota Ukrainassa vaikuttaa Suomen talouteen ja miten uhkaava taantuma voi vaikuttaa tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat