Valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen mielestä uuden hallituksen pitää tehdä päätökset säästöistä ja rakenteellisista uudistuksista heti kautensa alussa.
Pekkarinen arvioi Keskisuomalaisessa, että todelliset sopeutukset voisivat olla 4-6 miljardin välillä.
– Olen ollut monissa hallitusohjelmaneuvotteluissa asiantuntijana mukana. Kun hallituspuolueet eivät ole päässeet yksimielisyyteen, ratkaisu on usein haettu lauseella "hallitus tavoittelee ennustettua nopeampaa talouskasvua". Se on itsensä pettämistä, sanoo Pekkarinen.
Hän puolustaa ministeriön laskelmia kahdella asialla: vanhenevan ikärakenteen horjuttamalla huoltosuhteella ja taloudellisella tilanteella.
– Ihmiset eivät käsitä sitä, koska kestävyysvajeen kanssa on pystytty elämään 10 vuotta eikä se vielä näy ihmisten elämässä. Aikaa ei kuitenkaan enää ole paljoa. Hoivalaskun nopeimman kasvun vaihe on lähellä. Nyt on se viimeinen hallituskausi, jolloin korjaavat päätökset voidaan tehdä siedettävin yhteiskunnallisin kustannuksin.
Esimerkiksi niin, että kaikkein köyhimmät voitaisiin vapauttaa talkoista.
– Luulen, että aika laaja yksimielisyys on siitä, että vähimmäistoimeentulon varassa olevien tilannetta ei voi heikentää. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus täytyy olla yksi tärkeä kriteeri niissä toimenpiteissä.
Suurten ikäluokkien vanhenemisen kustannukset alkavat siis Pekkarisen mukaan toden teolla näkyä seuraavan vuosikymmenen aikana. Eläkemenot kasvavat ja vanhusväestön raihnaisuus lisääntyy. Eläkemenoista Pekkarinen ei niinkään ole huolissaan, sillä jatkuvasti korkoa kasvavat 180 miljardin euron eläkerahastot takaavat sen, ettei eläkemaksujen korotuspaineita ole. Vanhusväestön pitkäaikaishoidon aiheuttama lasku on sen sijaan suurempi murhe, sillä se kohdistuu kuntiin, joissa "ei ole eikä voi olla tällaista varautumista".
– Jos nykyiseen tapaan rahoitetaan väestön hoivaa, niin kunnallisveroprosentit alkavat lähennellä 30 prosenttia ensi vuosikymmenen lopulla. Sieltä tulee se paine.
Sote-uudistus epäonnistui
Pekkarinen ihmettelee, miksi Suomessa ei osata tehdä päätöksiä ennen kuin on selkä seinää vasten. Esimerkiksi sote-uudistuksen raukeamisen vuoksi päätöksillä on nyt tolkuton kiire.
– Huolettaa se kaikissa vaaleissa toistuva asia, että mennään valmistautumattomana. Puhutaan abstraktisti leikkauksista, vaikka kaikki löysä on jo pyyhitty pois. Julkista hallintoakin on höylätty vuosien varrella niin paljon, että sen summittainen leikkaaminen näkyy kansalaisten palveluissa vääjäämättä.
Nyt pitäisi hänen mielestään kertoa rakenteellisista uudistuksista yksityiskohtia myöten ja parantaa siten äänestäjän kuluttajansuojaa.
Mikä rakenteellinen uudistus pitäisi tehdä ensimmäisenä?
– Suuri osa liittyy työmarkkinoihin. Työttömyysjaksojen lyhentäminen ja työurien pidentäminen. Työvoimapolitiikan tehostaminen, aktivointia voimakkaammin mukaan. Asuntopolitiikka, joka liittyy myös työmarkkinoihin. Sote-uudistus aidosti, arvioi Pekkarinen.