Voidaanko sadetta luoda tyhjästä? Maailmassa on noin 50 maata, jotka pyrkivät muokkaamaan säätä

7:28img
Julkaistu 23.07.2018 09:57

Salla Laurila

Maailmassa on Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Hannele Korhosen mukaan arviolta noin 50 maata, joissa säätä pyritään muokkaamaan ihmisen toimesta.

Korhonen kertoo Huomenta Suomen sohvilla, että esimerkiksi kuivilla alueilla vesisadetta koitetaan saada aikaan pilviä manipuloimalla. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Kiina, Australia, Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka.

– Muokkausyritysten onnistumisesta ei ole paljon tieteellistä todistetta. Tätä tehdään paljon tällä hetkellä maissa, joissa on kuivuutta, kuten arabimaissa.

Korhosen mukaan Ilmatieteen laitos tekee omaa tutkimustaan Arabiemiraateissa sään muokkauksesta. Ilmatieteen laitos ei kuitenkaan itse toteuta sään muokkausta käytännössä, vaan ainoastaan tutkii sitä teoriatasolla mallien avulla.

Pilveä ei voida luoda tyhjästä

Kuinka säätä voidaan sitten muokata? Korhosen mukaan pilviä ei voida luoda taivaalle tyhjästä.

– Pilvien muodostuminen vaatii kosteutta, jollei sitä ole, pilveä ei voi tehdä. Sen sijaan olemassa olevaa pilveä voidaan yrittää muokata, mikäli siinä on tarpeeksi kosteutta ja potentiaalia sataa maahan.

Pilven muokkaaminen tapahtuu käytännössä siten, että lentokoneesta kylvetään pilveen hiukkasia, jotka toimivat sadepisaroiden tiivistymisytimenä. Tämän toivotaan kasvattavan pilveen riittävän suuria pisaroita, jota painovoima vetäisi ne alas ja alkaisi sataa. Sään muokkaukseen liittyy kuitenkin myös eettisiä kysymyksiä.

– Varmaan suurin eettinen kysymys on se, että onko sade joltakulta muulta pois, jos sitä saadaan aikaiseksi. Lisäksi sateen luomisessa saatetaan käyttää hopeajodidia, joka on myrkyllinen. Tosin sen pitoisuuksien määrästä ei pitäisi olla haittaa ihmiselle. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa