Tutkijat eri puolilla maailmaa pohtivat erilaisia teknisiä keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yhtenä vaihtoehtona tässä niin sanotussa ilmastonmuokkauksessa on esitetty maapallolle tulevan auringon säteilyn vähentämistä.
Ilmastonmuokkausta voitaisiin tehdä esimerkiksi jäljittelemällä räjähdysmäisiä tulivuorenpurkauksia viemällä rikkidioksidia ilmakehään noin 20 kilometrin korkeuteen. Oletuksena on, että näin voitaisiin viilentää globaalia lämpötilaa, samaan tapaan kuin purkauksissa.
– Viimeisin tällainen purkaus tapahtui vuonna 1991, se oli Pinatubon purkaus. Sen jälkeen mitattiin, että globaali lämpötila laski noin puoli astetta sen seuraavan vuoden ajan, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.
Vaikutuksia ei tiedetä
Ongelmana on, että kukaan ei tiedä, minkälaiset vaikutukset tällaisella muokkauksella olisi. Ainakin sateet tropiikissa tulisivat todennäköisesti vähenemään.
– Tällaiset heijastavuutta lisäävät tekniikat aiheuttavat meille sellaisen ilmastollisen tilan, josta ihmiskunnalla ei ole minkäänlaista kokemusta. Eli meillä on entistä voimakkaampi kasvihuoneilmiö mutta samanaikaisesti vähemmän auringon säteilyä. Riski on se, että siinä voi olla joitakin ennalta arvaamattomia seurauksia, Korhonen sanoo.
Toinen esillä ollut heijastavuutta lisäävä tekniikka on niin sanottu pilvien valkaisu. Siinä merialueiden pilviin suihkutettaisiin suolaa, käytännössä merivettä.
"Toivottavasti ei jouduta ottamaan käyttöön"
Ilmastonmuokkausta tutkitaan aktiivisesti eri puolilla maailmaa. Tutkijapiireissä ajatellaan, että tekniikoiden vaikutukset on hyvä tuntea, jos niitä joudutaan joskus käyttämään. Tietokonemallien tekemiseen suhtaudutaan varsin avoimesti, mutta esimerkiksi ilmakehässä tehtävien kenttäkokeiden mahdollisuus jakaa mielipiteitä.
Lue myös: Vihreät valitsee pian uuden varapuheenjohtajan, joka saattaa toimia myös Ohisalon sijaisena sisäministerinä – jaossa poikkeuksellisen paljon valtaa
Yleinen näkemys on, että ilmastonmuutosta ei pidä pyrkiä ratkaisemaan ilmastonmuokkauksella vaan se pitää tehdä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä. Hiiltä pitäisi myös poistaa ilmakehästä hiilinieluja vahvistamalla.
– En usko, että näitä heijastavuutta lisääviä menetelmiä otetaan käyttöön ainakaan lähiaikoina. Ja henkilökohtaisesti toivon, ettei missään vaiheessa jouduta niin tekemään, Korhonen toteaa.