Voiko apeus tarttua? Tutkimus selvitti, miten kumppanin mieliala vaikuttaa parisuhteessa

Kumppanin apeat tunnelmat voivat vetää omankin mielialan syviin vesiin, kertoo tuore tutkimus.

Kumppanin apeus voi tarttua. Näin kertoo Psychology Today -sivustolla artikkelin aiheesta kirjoittanut psykologian professori Gwendolyn Seidman amerikkalaisesta Albright Collegesta.

Artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin pariskuntien hyvinvointia vuosien ajan. 

Ajan myötä osapuolten onnellisuustasot lähenivät toisiaan. Molemmissa tutkimuksissa onnellisemman osapuolen hyvinvointi laski enemmän kuin "vähemmän onnellisen" osapuolen hyvinvointi koheni.

Miten kumppanin mieliala vaikuttaa parisuhteessa?

Romanttisen suhteen osapuolet ovat usein monella tapaa toistensa kaltaisia. He suhtautuvat asioihin samalla tavalla ja heidän luonteenpiirteissään on samankaltaisuuksia.

Osapuolilla on samankaltaisuuksia myös sen suhteen, kuinka onnellisia he ovat. Seidman kirjoittaa tutkimuksen osoittaneen, että tällä samankaltaisuudella on taipumus lisääntyä ajan myötä.

Syynä tähän voi olla se, että kumppanit kokevat samanlaisia tapahtumia, jotka vaikuttavat heidän onnellisuuteensa.

Toinen mahdollinen selitys on, että pariskunnan osapuolet vaikuttavat toisensa onnellisuuteen. Onnellisuus tai tyytymättömyys voi tarttua.

Psykologian professori Seidman kertoo Social Psychological and Personality Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa selvitettiin "hyvinvoinnin tarttumista" pariskunnan osapuolten välillä. 

Käytännössä yritettiin selvittää, saako pariskunnan onnellisempi osapuoli muutettua kumppaninsa tunnetilaa onnellisempaan suuntaan vai vetääkö onnettomampi osapuoli toisen mukanaan apeampaan mielentilaan?

Kuinka kumppanit vaikuttavat toistensa onnellisuuteen?

Mielialoilla on taipumus tarttua. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että alakuloinen tunnetila voi tarttua ihmisestä toiseen. Näin näyttäisi olevan etenkin pariskuntien kohdalla, sillä osapuolten päivittäiset kokemukset kietoutuvat tiiviisti toisiinsa.

Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että niinä päivinä, kun toinen ilmoitti olevansa huonolla tuulella, kumppanikin raportoi samanlaisesta tunnetilasta.

Tähän liittyen kysymys kuuluukin, kumpi kumppaneista vaikutti enemmän toiseen: onnellinen onnettomampaan vai päinvastoin?

Psychology Todayn mukaan on saatu tutkimusnäyttöä siitä, että tyytymätön mieliala on vahvempi kuin hyvä. Esimerkkinä tästä on havainto siitä, että ihmiset ovat enemmän tolaltaan menettäessään 20 dollaria kuin mitä he tulevat onnelliseksi saman summan saadessaan.

Avioristiriitoja koskevissa tutkimuksissa negatiivisella käyttäytymisellä on havaittu olevan suurempi vaikutus tyytyväisyyteen kuin myönteisellä käyttäytymisellä, ja kielteisellä sosiaalisella vuorovaikutuksella on suurempi vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin kuin myönteisellä.

Tämä viittaa siihen, että onneton kumppani vaikuttaa todennäköisemmin onnelliseen kumppaniin kuin päinvastoin.

Tutkimuksen osa 1: 37 vuoden seuranta

Seidmanin esille nostamassa Social Psychological and Personality Science -lehden tutkimuksessa hyödynnettiin kahden laajan pitkäaikaistutkimuksen tietoja.

Ensimmäisessä tutkimuksessa otokseen kuului yli 18 000 saksalaista pariskuntaa, jotka täyttivät vuosittaisen kyselytutkimuksen 37 vuoden ajan. Molemmat kumppanit arvioivat tyytyväisyyttään elämään vuosittain 10 pisteen asteikolla.

Tulokset osoittivat, että onnellisemman kumppanin tyytyväisyys väheni ajan myötä, kun taas vähemmän onnellisen kumppanin tyytyväisyys pysyi ennallaan.

Tutkimuksen havainto oli, että 37 vuoden aikana tästä alun perin onnellisemmasta osapuolesta oli keskimäärin tullut se niin sanotusti onnettomampi osapuoli.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten suojelet parisuhdettanne, kun kumppani sairastuu. Juttu jatkuu videon alla.

Tutkimuksen osa 2: 14 vuoden seuranta

Tutkijat halusivat testata laajempaa hyvinvointiin liittyvää muuttujien joukkoa. Niinpä he analysoivat tietoja myös hollantilaisesta otoksesta, johon kuului noin 3 000 pariskuntaa. Heille tehtiin kyselytutkimus vuosittain 14 vuoden ajan.

Vastaajat täyttivät kyselylomakkeita, joissa arvioitiin heidän tyytyväisyyttään elämään, myönteisiä ja kielteisiä tunteita sekä itsetuntoa.

Kaikkien neljän tuloksen osalta onnellisemman kumppanin tulokset laskivat ajan myötä ja vähemmän onnellisen kumppanin tulokset paranivat jonkin verran. 

Kävi ilmi, että onnellisemman kumppanin kokema lasku oli suurempi kuin vähemmän onnellisen kumppanin kokema parannus hyvinvoinnissaan.

Joku saattaa miettiä, että syynä oli se, että onnellisimmilla ihmisillä on vain taipumus osoittaa suurinta laskua. Korkealta on pitkä matka alas. Lisäanalyysit kuitenkin osoittivat, että näin ei ollut kummassakaan tutkimuksessa. 

Pähkinänkuoressa

Molemmissa tutkimuksissa todettiin, että hyvinvointi on tarttuvaa. Romanttisten kumppaneiden onnellisuustaso muuttui ajan myötä samankaltaisemmaksi. 

Kuitenkin sen sijaan, että kumppanit olisivat tulleet toisiaan puolitiehen vastaan, vähemmän onnellisella kumppanilla oli ylivoimainen vaikutus. 

Katso myös video: Pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat