Kumppanin elämäntapamuutos voi luoda epävarmuutta ja turvattomuutta: "Kelpaanko minä vielä tällaisena?"

Kumppanin päätös tehdä muutoksia elintapoihin voi joko rohkaista tekemään niitä myös itse tai tehdä särön turvalliselta tuntuvaan arkeen.

Alkuvuosi inspiroi ihmisiä usein toteuttamaan jonkinlaisen elämäntapamuutoksen. 

Yksin asuessa esimerkiksi karkkipäivien vähentäminen, kasvisruokavalioon siirtyminen tai liikunnan lisääminen ei laita uuteen uskoon kuin oman arjen.

Parisuhteessa tai perhe-elämässä muutos voi vaikuttaa ainakin yhteiseen ajankäyttöön, mutta myös henkisesti siihen osapuoleen, joka ei ole valmis samankaltaiseen muutokseen.

Asiantuntijat keskustelivat Huomenta Suomessa siitä, miten eri aaltopituuksilla olemisen ei tarvitse johtaa riitelyyn.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu sekä vinkit siihen, miten elämäntapamuutoksista kannattaa kertoa perheen lapsille.

Kumppanilla voi olla positiivinen tai negatiivinen vaikutus

Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzad toteaa, että kumppanin valinnoilla voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia myös toisen osapuolen valintoihin.

– Jos kumppani valitsee terveitä elämäntapoja, itsekin lähtee helpommin valitsemaan niitä samoja valintoja. Ja sitten taas toisin päin, Rokhzad kertoo.

Kumppanin elämäntapamuutos voi Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskosen mukaan aiheuttaa myös hämmentäviä tunteita – jopa turvattomuutta ja epävarmuutta.

– Vähän sellaista "kelpaanko minä vielä tällaisena", jos en ole valmis luopumaan karkkipäivän karkeista, Huuskonen sanoo.

Uusista elämäntavoista olisikin asiantuntijoiden mukaan hyvä keskustella etukäteen ja selittää päätöksensä taustoja.

Toisen kuunteleminen ensisijaisen tärkeää

Elämäntapamuutos tuo Rozjin Rokhzadin mukaan usein haasteita juuri ajankäyttöön, mistä voi syntyä epäreiluuden kokemuksia.

Kompromissien tekeminen voi olla hankalaa, mutta Laura Huuskosen mukaan olisi tärkeää puhua siitä, mitä toivomme ja tarvitsemme ja miten tilanne sovitetaan niin, ettei kenenkään tarvitsisi luopua sellaisesta, mikä on itselleen tärkeää.

– Vaatii aika paljon puhetta, Huuskonen toteaa.

Kuluttavan arjen keskellä tietyn tyyppiset rutiinit tuovat turvaa ja toisen halu laittaa näitä rutiineja uusiksi, voi tuntua kuormittavalta.

Kummankin valinta on näin ollen perusteltua, jolloin toisen näkökannan kuunteleminen ja ymmärtäminen on erityisen tärkeää.

Katso myös: Painonhallinta on elämäntapa – ei kuntokuureja tai paastoamista

Lue myös:

    Uusimmat