Voiko kännykkää käyttää ukkosella? Näin suojaudut salamoilta

Kesän ukkoset ovat jo alkaneet vaikka helteistä ei ole tietoakaan. Ukkoset mielletään usein kuuluvan hellejaksoon, mutta voi niitä tulla ilman helteitäkin.

Ukkoseen liittyy monia uskomuksia ja pelkoja. Salamoilta on kuitenkin helppo suojautua. 

Salaman iskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos tukka nousee pystyy tai edes tuntuu siltä, tai jos lähistön puissa, sähköpylväissä tms näkyy purkauksia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Avoimet ikkunat houkuttelevat salamoita

Avoimet ikkunat ja ovet eivät varsinaisesti houkuttele salamoita, mutta avoimiin aukkoihin saattaa muodostua salamakanava.

Lasittamaton parveke synnyttää suuremman riskin kuin avoin ikkuna, koska salama saattaa ohjautua myös sivusuunnassa talon seinään tai parvekkeelle.

Noki johtaa sähköä

Ukonilman lähestyessä sulje ikkunoiden, ovien ja tuuletusluukkujen lisäksi myös uuninpellit.

Pysy etäällä tulisijoista ja takoista, koska noki johtaa hyvin sähköä!

Pysy keskellä huonetta

Pysyttele sisätiloissa huoneen keskellä. Älä käytä sähkö- tai televerkkoon kytkettyjä laitteita ukkosella, ja vältä pistorasioita.

Irrota ulkoantennit televisiosta ja radiosta. Älä kosketa metallisia maadoitettuja kohteita, kuten vesijohtoa tai tiskipöytää.

Kännykän käyttö on turvallista

Sähkölaitteiden ja lankapuhelimien käyttöä on vältettävä ukkosella, muistuttaa Sähköala.fi. Kännykkää voi turvallisesti käyttää, koska sillä ei ole galvaanista yhteyttä maahan. 

Irrota kuitenkin tietoliikennemodeemi puhelin- tai tietoliikennerasiasta.

Uiminen on vaarallista ukkosella

Pysyttele pois vesiltä tai vesirajalta ukkosen aikaan. Salama hakeutuu mielellään veteen, ja johdattimeksi voi päätyä myös rannalla seisova ihminen.

Salama hakeutuu myös helposti uimarin päähän, koska se on veden pintaa ylempänä. Vettä pitkin leviävä sähkövirta kulkee myös uimarin läpi. Se saattaa hetkeksi tainnuttaa uimarin ja aiheuttaa hukkumisen, huomauttaa Ilmatieteen laitos.

Metsään vai aukiolle?

Ei metsään eikä aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa tai hakeudu puun alle ukkosella. Korkeat puut, antennit ja mastot vetävät salamoita puoleensa.

Suuri puu voi antaa suojaa vain, jos menet sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyt jalat yhdessä. Salama hyppää helposti puun alla olevaan ihmiseen, koska ihminen johtaa sähköä paremmin kuin puu, huomauttaa Ilmatieteen laitos.

Faradayn häkki suojaa

Autoa pidetään turvallisena paikka ukonilmalla, ei kuitenkaan kumipyörien takia. Ontto metalli toimii niin kutsuttuna Faradayn häkkina. 

Salaman iskiessä autoon, se matkaa metallikoria pitkin maahan eikä pääse yhtenäisen metallikorin sisälle.

Seuraa ukkostilannetta MTV.fi:n sadetutkasta.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Sähköala.fi, Energiateollisuus

Lue myös:

    Uusimmat