Suomeen on alkuviikosta on luvassa rajuja ukkosia, jotka voivat rikkoa sähkölaitteita ja sytyttää tulipaloja. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä asiat kotona ja mökillä kannattaa tehdä ennen sitä.
MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan Suomessa nähdään kenties tämän kesän kovimmat rytinät maanantaina. Tiistaina Itä- ja Pohjois-Suomessa saattaa ukkostaa edelleen ja tuulla niin kovaa, että puita kaatuu, Mäntykannas sanoo.
Lue myös: Hurjaa vauhtia etenevä raju ukkosrintama iskee Suomeen – missä rytisee ja milloin?
Esimakua myrskytuulten voimasta saatiin viime viikonloppuna Lempäälässä, kun trombi heitteli trampoliineja ja kokonaisen katon ilmaan.
Lue myös: Trombin lennättämä trampoliini jysähti Jarin pihalle
Sähkölaitteet kannattaa suojata ensimmäisenä ukkosen lähestyessä. Omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä kertoo elektroniikan vioittumisen olevan yleisin ukkosen aiheuttama korvattava vahinko.
– Eniten korvaamme rikkoutuneita jääkaappeja ja televisioita sekä muuta elektroniikkaa. Monet sähkölaitteet vaurioituvat herkästi ukkosen aiheuttamista virtapiikeistä, joten varotoimena television kaltaisten herkkien sähkölaitteiden virtajohdot kannattaa irrottaa pistorasioista ukkosella, Lindström sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Nämä laitteet rikkoutuvat herkimmin ukkosella
Ukkosella vioittuneet sähkölaitteet voivat aiheuttaa myös tulipaloja. Virtajohdot kannattaakin irrottaa muun muassa kahvinkeittimestä ja televisiosta varmuuden vuoksi myös aina, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois mökiltä tai kotoa.
Kuusi täsmävinkkiä ukkosen varalta:
(Lähde: If vakuutusyhtiö) |
Lue myös: Tämä pitää tietää pallosalamasta
Älä lataa sähköautoa ukkosella
Sähköautoja ei myöskään välttämättä kannata ladata ukkosella.
– Sähköautojen latausjärjestelmät ja akusto ovat lähtökohtaisesti hyvin suojattuja. Jos voimakas ukkonen on päällä, kannattaa toki arvioida, onko auton lataaminen juuri sillä hetkellä välttämätöntä. Sähköauton lataamiseen kotona tai mökillä on suositeltavaa käyttää kunnollista, ammattilaisen asentamaa kotilatausasemaa, Ifistä neuvotaan.
Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa iskee vuosittain keskimäärin yli 130 000 maasalamaa. Maasalama iskee nimensä mukaisesti maahan tai veteen. Pilvisalama puolestaan vaikuttaa vain pilvien tasolla.