Voiko puhelimen jättää lataamaan yöksi tai pesukoneen päälle kotoa poistuessa? Tukesin ylitarkastaja varoittaa vaarallisista tavoista

4:20imgTukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoi MTV Uutiset Livessä sähköpalojen syistä.
Julkaistu 10.07.2020 20:08

Ida-Liina Huurtela

ida-liina.huurtela@mtv.fi

Varomaton toiminta sähkölaitteiden parissa aiheuttaa vuosittain tuhansia tulipaloja. Sähköpalojen syynä on usein käyttäjän huolimattomuus.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan yleinen sähköpalon syttymissyy on lieden huolimaton käyttö. Myös sähkökiukaan väärinkäyttö tai rikkinäisen kiukaan käyttäminen aiheuttavat paloriskin. 

– Joissain tapauksissa kyse voi olla siitä, ettei sähkökiukaan poikkeavaan toimintaan reagoida, Lepistö kertoo.

Lue myös: Järkyttävä kotiinpaluu: Salolaisperhe jätti astianpesukoneen päälle ja lähti harrastuksiin – laitteesta syttynyt tulipalo tuhosi kodin ja tappoi perheen koirat

Lepistön mukaan vaaran merkkejä on ilmassa, jos sähkökiukaan aikakytkin ei toimi odotetusti tai se pysähtyy johonkin kohtaan. 

– On jopa tapauksia, joissa sähkökiuas lämpenee itsestään, hän kertoo.

Lepistö muistuttaa myös, ettei saunassa saa kuivata esimerkiksi vaatteita eikä kiukaan päälle saa jättää mitään.

Ei puhelinta lataamaan yöksi

Lepistön mukaan paras tapa ehkäistä sähköpalot on seurata sähkölaitteiden toimintaa. Hyvä tapa on tarkistaa silmämääräisesti, että johdot ja säätimet ovat kunnossa eivätkä laitteet kuumene yllättäen. 

Mikäli sähkölaite ei toimi odotetulla tavalla sitä ei saa käyttää. Hän myös muistuttaa, että kodinkoneiden käyttöikä tulee jossain vaiheessa vastaan, jolloin ne voivat aiheuttaa sähköpaloriskin. Hän kannustaa päivittämään kodinkoneet uusiin ennen kuin ne alkavat reistailla.  

– Laitteiden teknistä ikää on vaikea määritellä. Mieluummin pyrkisin siihen, että astian- tai pyykinpesukone vaihdetaan ennen rikkoutumista kuin että se käytetään loppuun asti. Vanha laite voi aiheuttaa tulipalon ja samalla vesivahingon riski kasvaa, Lepistö kertoo.

Hän ei myöskään suosittele kotoa poistumista silloin, kun astian- tai pyykinpesukone on päällä.

Lue myös: Kännykkä aiheutti tulipalon aikuiskoulutuskeskuksessa Lappeenrannassa

Myöskään matkapuhelinta ei kannata jättää lataamaan yön ajaksi. Lepistön mukaan laturista ei näe päällepäin, onko sitä esimerkiksi pudotettu. Myös kosketushäiriöt johdon liitoskohdissa voivat aiheuttaa vakavia ongelmia. 

Lepistö korostaa myös toimivan palovaroittimen tärkeyttä. 

– Palovaroitin toimii paljon aikaisemmin kuin ihmisen nenä. Se tosin edellyttää sitä, että joku on kotona kuulemassa hälytyksen.

Säilytä akkukäyttöiset laitteet oikein

Akulla toimivien laitteiden määrä on lisääntynyt hurjasti viime vuosina. Esimerkiksi sähköpyörät, -potkulaudat ja akulla toimivat puutarhanhoitoon käytettävät laitteet aiheuttavat paloturvallisuusriskejä, mikäli akku on vaurioitunut.

Lepistön mukaan rikkoutumisen voi aiheuttaa akun putoaminen tai kolahdus, kosteus tai vääränlainen säilytyspaikka. 

Lue myös: Palavan sähköauton sammuttaminen on työläs urakka – palopäällikkö MTV Uutisille: "Voi kestää jopa 48 tuntia"

– Akku ei saa kuumeta ladatessa merkittävästi, hän muistuttaa. 

Mikäli akun pudottaa esimerkiksi betonilattialle, se pitäisi viedä ammattilaisen tarkistettavaksi ennen käyttöönottoa. Työkalujen ja puutarhakoneiden akut tulee säilyttää käyttöohjeen mukaisesti kuivassa paikassa. 

– Toimitaan järjellä ja käyttöohjeen mukaisesti niin vältetään mahdolliset ongelmat, Lepistö summaa. 

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi - tarkista vakuutuksesi suojeluohjeet 

Kotivakuutus korvaa pääsääntöisesti kodinkoneiden aiheuttamien tulipalojen vahingot. Vakava huolimattomuus tai joidenkin sähkölaitteiden käyttö ilman valvontaa voi kuitenkin tulla kalliiksi. 

– Vakuutusehdoissa on yleensä mainittu, että esimerkiksi liettä tai silitysrautaa ei tule jättää päälle valvomatta. Näiden suojeluohjeiden laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa vakuutuskorvausten alentamiseen, Fine vakuutus- ja rahoitusneuvonnan jaostopäällikkö Tuomas Siirala muistuttaa.

Suojeluohjeet löytyvät vakuutusehdoista ja ne vaihtelevat yhtiöiden välillä. Siiralan mukaan useiden yhtiöiden vakuutussopimusten ehdoissa mainitaan myös esimerkiksi, että astianpesukonetta ei tule jättää valvomatta käyntiin vesivuotoriskin vuoksi.

– Esimerkiksi astianpesukonetta koskeva ohje voi tulla joillekin yllätyksenä. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta kyllä kotivakuutuksen ehtoihin kannattaa jokaisen tutustua. 

Tuoreimmat aiheesta

Tulipalot