Asiantuntijat kertovat, mitkä kaikki laitteet on hyvä ottaa irti seinästä ukkosen lähestyessä tai silloin, jos kotoa poistuu yöksi. Salama voi hajottaa auton, mutta mitä muuta raju luonnonilmiö voi rikkoa?
Monilla suomalaisilla on etenkin kesäaikaan menoja, joiden perässä kotoa poistutaan jopa päiväkausiksi.
Vaikka mökkireissulle lähtiessä otettaisiinkin töpselit seinästä, saattaa moni pohtia, kuinka tärkeää on eri sähkölaitteiden irrottaminen esimerkiksi vain yhden yön poissaolon ajaksi.
Kysyimme kahdelta vakuutusyhtiöltä sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta, mitkä ovat pahimpia vaaranpaikkoja, kun koti jää tyhjilleen.
Lue myös: Sähköpyörän tai -skuutin lataaminen eteisessä voi olla kohtalokas virhe
Voiko sähkölaitteita jättää seinään edes yhdeksi yöksi?
Tukesin ylitarkastaja Jussi Vesti kertoo MTV Uutisille, että kun kotoa poistutaan pidemmäksi aikaa, on suositeltavaa irrottaa pistorasiasta kaikki ei-välttämättömät sähkölaitteet. Esimerkiksi isoja kylmälaitteita tai liettä ei tarvitse irrottaa.
Ulkoiset ylijännitteet, kuten kesäaikaan ukonilmalla salamaniskut, voivat Vestin mukaan vaurioittaa sähkölaitteita. Todennäköisyys kodin sähkölaitteiden vaurioitumiseen salamaniskuista riippuu kuitenkin osittain myös kodin sijainnista.
– Kaupunkien ulkopuolella Suomen sähköverkko on pitkälti ilmajohtoverkkoa, joka on altis salamaniskuille. Kaupungeissa puolestaan sähköverkko on useimmiten kaapeloitu maan alle, jolloin se ei ole yhtä altis ukkosen aiheuttamille salamaniskuille, Vesti selventää.
Mutta uskaltaako kotoa poistua edes yhdeksi yöksi irrottamatta kaikkia sähkölaitteita?
– Uskaltaa, mutta jos ukonilmaa on säätiedotuksessa luvassa, on suositeltavaa irrottaa sähkölaitteet pistorasiasta ennen kotoa lähtöä, Vesti sanoo.
Vesti muistuttaa, että kaikki sähkölaitteet, jotka on kytketty sähköverkkoon, ovat alttiita ukonilman aiheuttamille vaurioille.
– Laitteet, joissa on elektroniikkaa, kuten esimerkiksi televisiot, ovat herkimpiä rikkoontumaan, hän huomauttaa.
Lue myös: Onko saunassasi sähkökiuas? Vakuutusyhtiö muistuttaa, kuinka ehkäistä vaaratilanteet – "Erityisen tarkkana saunaa lämmittäessä kannattaa olla, jos..."
Jatkojohdon virtakytkimen painaminen ei välttämättä riitä
Jos jatkojohto on varustettu virtakytkimellä, ei sen painaminen välttämättä pelasta ukonilman aiheuttamilta vaurioilta, vaan koko jatkojohto on parempi ottaa irti seinästä.
– Jatkojohdon virtakytkin soveltuu pääasiassa energiansäästöön. Jatkojohtojen kytkimissä saattaa olla katkaisukyvyn osalta valmistaja- ja mallikohtaisia eroja, Vesti toteaa.
Vesti korostaa, että vaikka ukonilman riskiä ei olisikaan, ei mitään ladattavia laitteita tulisi jättää lataukseen kotoa poistuttaessa.
– Vikatilanteessa riskinä on tulipalon vaara, ja jos laite, esimerkiksi sähköpyörän akku, on valvomattomana latauksessa, alkusammutusta ei päästä ripeästi tekemään, hän kertoo.
Lopeta tällaisen sähkölaitteen käyttö välittömästi
Myös vakuutusyhtiö LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen kertoo MTV Uutisille, että kaikkien sähkölaitteiden irrottaminen ei ole välttämättä tarpeen, jos kotoa poistutaan vain yhdeksi yöksi. Tätä pidemmissä poissaoloissa se on kuitenkin suositeltavaa.
Suurin riski liittyy paloinsinööri Määttäsenkin mukaan salamointiin ja silloin tällöin tapahtuviin laiterikkoihin.
Lue myös: Yksi laite aiheutti eniten sähköpaloja viime vuonna, vaikka hyvin harvoin vika on itse laitteessa: "Useimmiten syynä on..."
– Lähelle iskenyt salama rikkoo herkästi sähkölaitteita, kuten tietokoneita ja modeemeja. Pahimmillaan salama aiheuttaa huomattavan virtapiikin rakennuksen sähköjärjestelmään, jolloin myös tulipalo on mahdollinen, Määttänen varoittaa.
Määttäsen mukaan suomalaisilta hajoaa vuosittain myös kymmeniä robottiruohonleikkureita salamaniskujen seurauksena.
– Salama ei välttämättä osu suoraan robottiin, vaan kulkee maata pitkin rikkoen latausaseman ja itse laitteen. Ukkosen lähestyessä tai matkoille lähtiessä laite ja latausasema kannattaa siirtää pois maasta ja irrottaa verkkovirrasta.
Määttänen muistuttaa, että vaikkei jääkaappeja, pakastimia, astianpesukoneita ja liesituulettimia olekaan tarpeen irrottaa seinästä kotoa poistuessa, se ei tarkoita, etteivätkö nekin voisi mennä rikki esimerkiksi juuri ukkosella.
Sen sijaan viallisten sähkölaitteiden käyttö tulee lopettaa välittömästi, sillä niihin liittyy suuria riskejä oltiin kotona paikalla tai ei.
– Viallisen laitteen tunnistaa esimerkiksi siitä, että se poikkeavasti surisee, sirisee tai haisee sähköpalolle.
Artikkeli jatkuu videon alla.
0:50
Vaikka vakuutus pääsääntöisesti korvaakin esimerkiksi salamaniskun seurauksena vioittuneen laitteen sytyttämän tulipalon aiheuttamat vahingot, suosittelee Määttänen irrottamaan tarpeettomasti seinässä olevat sähkölaitteet jo virransäästönkin takia.
Lue myös: Varoittavat kuvat osoittavat, miksei puhelinta saisi koskaan ladata sängyssä – tietäähän lapsesikin tämän?
– Useissa laitteissa, kuten televisiossa, kuluu virtaa, jos sitä ei ole kokonaan suljettu, Määttänen muistuttaa.
Myös laturi kannattaa ottaa pois seinästä
Vakuutusyhtiö Ifistä korostetaan MTV Uutisille, että etenkään ladattavia laitteita ei tule jättää seinään valvomatta lyhyenkään poissaolon ajaksi.
Hyvä toimintatapa on ottaa ladattavat laitteet irti aina, kun ne eivät ole latauksessa. Latauksen jälkeen myös itse laturi.
– Aina kannattaa ottaa laturikin pois seinästä, mutta riski on suurempi silloin, kun laite on latauksessa, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo.
– Etätyön yleistyttyä kotoa löytyy varmasti paljon myös läppäreitä ja näyttöjä, jotka kannattaa myös loman ajaksi ottaa pois seinästä, Utunen muistuttaa.
Artikkeli jatkuu videon alla.
7:47
Ota nämä sähkölaitteet pois seinästä, kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa:
- Kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin ja muut keittiön pienkoneet
- Pyykinpesukone, hiustenkuivain, suoristusrauta
- Televisio, kotiteatteri, pelikonsoli ja tietokoneet
- Puhelimet, tabletit, läppärit ja muut ladattavat laitteet sekä niiden laturit
- Lämmittimet, sähkögrillit, robottiruohonleikkurin laturi sekä muut pihan ja parvekkeen laitteet
- Jatkojohdot
Lue myös: Kännykän yleisin latauspaikka on myös vaarallisin – tässä tapauksessa käyttö pitää lopettaa heti: "Tyypillinen hälytysmerkki on..."
Artikkeli on julkaistu aiemmin kesäkuussa 2022.