Voivatko hiukset todella muuttua äkkiseltään valkoisiksi, jos säikähtää tarpeeksi pahasti? Legendat väittävät niin, mutta onko tällä väittämällä lääketieteellistä perää?
Jopa vuosisatojen ajan maailmanlaajuisesti on uskottu, että sydänjuuriaan myöten säikähtäminen, karmaiseva shokki tai pelästyminen voisivat muuttaa hiukset äkkiseltään valkoisiksi. On myös liikkunut huhu siitä, että esimerkiksi tuomittujen vankien, kuten traagisen kohtalon kokeneen Maria Antoinetten hiukset olisivat muuttuneet kauttaaltaan valkoisiksi yhtä yötä ennen mestaamista. Kuitenkaan tällaisesta ei ole raportoitu tänä päivänä kuolemaantuomittujen saralla.
Myös useissa kummitustarinoissa kerrotaan, että aaveen tai hengen kohdanneen ihmisen hiukset ovat muuttuneet kauhusta vitivalkoisiksi.
Valkoisten hiuksen tarina on universaali legenda, kansataru ja myytti. Mutta onko sillä totuusperää?
Lääketieteellisesti tämä mahdotonta: ei ole sellaista mekanismia, joka muuttaisi orgaanisesti hiukset valkoisiksi – ei äkkiseltään tai yhden yön aikana. Hiukset ovat kuollutta kudosta. Näin ollen ihmisen fysiikka tai psyyke ei voi vaikuttaa kasvaneisiin hiuksiin – ei siis myöskään säikähdys tai shokki.
Vaikka sairaus, tapaturma tai äkillinen shokki voisikin muuttaa hiukset valkoisiksi, se veisi viikkoja, ennen kuin vaikutus olisi näkyvä, koska vaikutukset kohdistuisivat ainoastaan hiusten juuriin. Kuukaudessa hiukset kasvavat noin 1–1,5 senttimetriä.
Samanlainen periaate pätee esimerkiksi silloin kun satutamme sormen kyntemme, kynsinauhaa: vaurioitunut osa kasvaa ja irtoaa hiljalleen pois.
Yhtä todennäköistä että hiukset muuttuivat spontaanisti kauttaaltaan valkoisiksi olisi se, että kuolleen puun oksa pystyisi versomaan uusia lehtiä.
Tiesitkö: Hiukset voivat kasvaa siis pidemmäksi kuin mikään muu ihmisen tai muun eläinlajin karvoitus, lukuun ottamatta hevosen häntää ja myskihärän karvoitusta.
Lue myös:
Blondi, punapää vai brunette? Mitä hiusten väri kertoo sinusta?
Kummitustarinoita – lue jos uskallat:
AVA
Kuvat: Shutterstock
Lähde: Lifeslittlemysteries.com, Wikipedia