Voiko suomalainen "Isis-vaimo" Sanna palata Suomeen neljän lapsensa kanssa? Tutkija kertoo, mikä on konfliktialueen suomalaislasten asema

Yhdysvaltalainen CNN kertoi keskiviikkona, että ”Isis-vaimoksi” Syyriaan neljä vuotta sitten lähtenyt suomalainen Sanna haluaa palata kotimaahansa. Australialaisen ABC-kanavan mukaan helsinkiläisellä Sannalla on neljä lasta. Voiko Sanna lapsineen palata Suomeen?

Jihadismin tutkija ja King’s College Londonin jatko-opiskelija Juha Saarinen sanoo, ettei Suomen kansalaisia voi olla päästämättä takaisin kotimaahansa.

– Suomella ei ole tällä hetkellä sellaista lainsäädäntöä, että kansalaisen paluun maahan voisi estää. Kysymys on lähinnä siitä, pystyvätkö nämä henkilöt lähtemään Syyriasta pakolaisleireiltä. Suomella ei ole suunnitelmia eikä velvoitetta avustaa heitä siinä, Saarinen sanoo.

Mikäli henkilö kuitenkin onnistuu lähtemään Syyriasta esimerkiksi Turkkiin ja ottamaan yhteyttä suurlähetystöön, häntä on Saarisen mukaan autettava paluussa.

Rikokset vaikea todentaa

Marokkolaisen miehensä kanssa Syyriaan neljä vuotta sitten matkustanut Sanna pelkää, että hän joutuu vankilaan Suomeen palattuaan.

Mahdolliset terroristiset rikokset ovat kuitenkin hyvin vaikeita todentaa ja niistä on hankalaa saada oikeusprosesseja käyntiin, Saarinen kertoo.

Suomella ei ole paljoa mahdollisuuksia kerätä tietoa konfliktialueilta.

– Siellä ei myöskään ole paikallisia viranomaisia, joiden kanssa voisi tehdä yhteistyötä, etenkään Syyriassa. Sen lisäksi mahdolliset kansainvälisiltä kumppaneilta saatavat tiedustelutiedot eivät välttämättä ole oikeuden käytettävissä.

Vierastaistelijaksi lähteminen kriminalisoitiin vuonna 2016. Ennen lainsäädäntöä kriisialueelle Isisin riveihin lähteneihin lakia ei voi kuitenkaan soveltaa. 

CNN:n haastattelema Sanna lähti Syyriaan ennen lain voimaantuloa, joten se ei koske häntä.

"Lapsia pitäisi auttaa"

Sanna on kertonut, että hänellä on neljä lasta. Heistä yksi on tiettävästi naimisissa oleva 13-vuotias tytär. Konfliktialueilla olevien lasten tilanne on jihadismin tutkija Saarisen mukana kimurantti.

Saarisen mukaan pitää ottaa huomioon, että aikuiset ovat lähteneet oma-aloitteisesti konfliktialueella. Lapset eivät.

– Tässä tapauksessa (Sannan 13-vuotias lapsi) hänet on viety konfliktialueelle ilman hänen omaa valintaansa. Hänellä on lapsiavioliitto todennäköisesti terroristin kanssa, ja se ei ole lainvoimainen Suomen lain mukaan ja hän on todennäköisesti altistunut indoktrinaatiolle ja väkivallalle.

– Itse näkisin, että Suomella on velvollisuus auttaa tällaisia tapauksia paluussa.

Saarinen muistuttaa, että osa Sannan lapsista on saattanut syntyä konfliktialueella ja osa heistä on otettu mukaan Suomesta. Myös konfliktialueilla syntyneillä lapsilla on oikeus Suomen kansalaisuuteen, Saarinen kertoo.

– Tärkeä kysymys Suomen kannalta on se, onko maalla velvollisuus auttaa konfliktialueella syntyneitä lapsia paluussa.

Naiset eivät pelkkiä vaimoja

Saarinen muistuttaa, että median kuvailemat ”Isis-vaimot” eivät välttämättä ole lähteneet Syyriaan ainoastaan miesten perässä. Saarisen mukaan naiset voivat radikalisoitua siinä missä miehetkin.

– Kun puhumme lapsista, niin pitää erottaa nuorimmat lapset vanhemmista lapsista. Vanhemmat heistä ovat saattaneet saada aseellista koulutusta tai jopa osallistuneet taisteluihin. Siihen, ovatko nämä henkilöt vaarallisia, ei ole yksinkertaista vastausta.

Lue myös:

    Uusimmat