Lähimaksukorttien mahdolliset turvallisuusriskit huolestuttavat kuluttajia. Korttien ympärille onkin muodostunut uusi bisnes, kun niille myydään kalliita suojakuoria.
Esimerkiksi korttilompakon näköisiä suojakuoria markkinoidaan sillä, että ne estävät ”vahingossa” maksamisen tai tietojen kopiomisen matkan päästä. MTV Uutiset selvitti, ovatko suojakuoret tarpeen.
Finanssivalvonnan johtavaa riskiasiantuntija Anne Nisén sanoo, että lähimaksukortteja on teoriassa mahdollista käyttää väärin. Helppoa se ei Nisénin mukaan kuitenkaan ole.
Rahan välittäminen ei ole mahdollista pelkästään kortin tietojen perusteella. Sillä, joka haluaisi väärinkäyttää korttia, täytyisi olla sopimus jonkun korttimaksun hyvittäjän kanssa, jolta rahan sitten saisi.
– Jonkun verran on puhuttu myös siitä, lähimaksukortilta kopioitujen tietojen käyttö voisi teoriassa olla mahdollista siten, että kopioituja tietoja käytetään verkkokaupassa, joka ei varmenna korttimaksua pankkitunnuksilla.
Suomessa Finanssivalvonnan tietoon ei ole tullut lähimaksukorteilla tehtyjä väärinkäytöksiä.
– Minun käsitykseni mukaan myöskään poliisilla ei ole tietoa sellaisesta Suomen osalta. Finanssivalvonnan kanta on se, että lähimaksukortilla maksaminen ja sen käyttäminen on turvallista.
Korteille on myynnissä suojakuoria. Onko sellaisesta oikeasti hyötyä vai onko se ihmisten rahastusta?
– Suojakuorella voi olla merkitystä kortin tietojen lukemisen estämisessä. Sanoisin kuitenkin, että on aika epätodennäköistä, että sellaista voi sattua. Se on teoriassa mahdollista, mutta kuitenkin aika epätodennäköistä.
– Eli välttämätöntä suojakuoren käyttö ei minun mielestä ole.
Onko aihetta huoleen?
– Finanssivalvonnan kanta on se, että ei ole aihetta huoleen. Lähimaksukortteja voi käyttää turvallisesti ja hyvillä mielin. Meidän tietojemme mukaan Suomessa ei väärin käytöksiä tosiaankaan ole ollut. Jos olisi, silloin Finanssivalvontakin harkitsisi uudelleen, mutta nykytiedon valossa lähimaksukorttien käyttäminen on turvallista.