Sotilasasiantuntija Arto Pulkki sanoo, että tänä vuonna Moskovan Voitonpäivän paraati on erityinen näytön paikka Venäjälle.
Pulkin mukaan Neuvostoliiton aikaan paraatit olivat merkittäviä tapauksia. Venäjän aikana paraatien merkitys pieneni, mutta parin viime vuoden aikana asia on jälleen kääntynyt toiseen suuntaan.
– Nyt on menossa hyvin poikkeuksellinen vuosi. Nyt pyritään esittelemään kaikkea uutta kalustoa, mitä Venäjän asevoimille on hankittu. Myös sellaista kalustoa, joka oikeasti on esikoesarja-asteella ja tulee tuotantoon muutamien vuosien päästä.
Paraatissa nähdään lähes 200 erilaista sotilasteknistä laitetta. Maavoimien ja ilmavoimien kalustoa. Strategisten ohjusvoimien kalustoa. Asiantuntijan mukaan näkyvillä on kaikkea muuta, paitsi Venäjän laivaston kalustoa.
Kuvagalleria
– Kun kyseessä on voimannäyttö, paraatissa esitellään taistelupanssareita, erilaisia ohjusjärjestelmiä, erilaisia miehistönkuljetusajoneuvoja, kenttätykistön järjestelmiä ja esimerkiksi raketinheitinjärjestelmiä.
Sotilaita Punaisen torin paraatissa on lähes 15 000.
Armata kiinnostaa
Pulkin mukaan kaikkein uusin ja mielenkiintoisin asejärjestelmäperhe on Armata-panssarivaunuperhe. Se on 30-40 vuoteen ensimmäinen aidosti uusi venäläinen panssarivaunu ja sen ympärille kehitetty järjestelmä. Myöskin koko maailman mittakaavassa harvinainen, sillä maailmalla on viime vuosikymmenten aikana kehitetty hyvin vähän uusia taistelupanssarivaunujärjestelmiä.
Media: Venäjän kohutankki sammui kesken Punaisen torin harjoituksen
Armata-vaunuperheen kaksi tai kolme uusinta jäsentä nähdään paraatissa. Ne ovat T-14 taistelupanssari, T-15 raskas rynnäkköpanssarivaunu ja 2S35 panssarihaupitsi.
– Täytyy korostaa, että kyseessä on muutaman kymmenen vaunun kenttäkoesarja. Varsinainen sarjatuotanto on tarkoitus aloittaa muutaman vuoden kuluttua. Ottaen huomioon nykyisen taloudellisen tilanteen Venäjällä, niin tuskinpa näitä ihan kovin isoja määriä tullaan hankkimaan seuraavan viiden tai kymmenen vuoden aikajaksolla.
Asiantuntijan mukaan Venäjällä on käyty paljon keskustelua siitä, onko järkevää päivittää vanhoja vaunuja vähillä, käytettävissä olevilla rahoilla, vai rakentaa kokonaan uusi vaunuperhe.
Yksi Armata-vaunu maksaa karkeasti arvioidan 5 miljoonaa euroa.
Pulkin mukaan huolimatta kohutusta uudesta panssarivaunusta ja tarpeesta näyttää muulle maailmalle, Venäjän asevoimien tila on kaikkea muuta kuin hyvä. Suuri osa panssareista on esimerkiksi päivitettyjä, vanhoja vaunuja.
Euroopan johtajat boikotoivat
Voitonpäivän paraatia oli kutsuttu seuraamaan kaikki Euroopan johtajat. Lähes jokainen on kieltäytynyt vedoten kiristyneeseen tilanteeseen ja Ukrainaan, myös presidentti Sauli Niinistö. Paikalla nähdään mm. Kiinan, Kuuban ja Pohjois-Korean, Tshekin ja Kreikan edustajat.
Euroopan johtajien kutsumista paraatiin on pidetty propagandatemppuna, koska jo etukäteen oli selvää, ettei kutsua oteta vastaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kaksi voittoa
Voiton päiviä on periaatteessa kaksi. Tänään on tullut kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun natsit antautuivat länsiliittoutuneille. Tuolloin Alfred Jodl allekirjoitti antautumisen Reimsissä myöhään illalla. Voiton päivää piti juhlia 9. päivä, mutta tieto antautumisesta levisi jo 8.5.
Puna-armeijalle antautumisen allekirjoitti hieman seuraavan päivän puolella 9. 5. sotamarsalkka Wilhelm Keitel Berliinissä.
Toisessa maailmansodassa menetti henkensä yhteensä yli 60 miljoonaa ihmistä. Kymmenet miljoonat menettivät kotinsa ja näkivät nälkää. Eurooppa jakautui pahasti kahtia. Neuvostoliitossa kotiin palanneet sotavangit lähetettiin suurelta osin maanpettureina Gulagin vankileireille.
Venäjällä Voiton päivä koetaan useiden asiantuntijoiden mielestä Suuren isänmaallisen sodan muistona. Sodassa kaatui yli kymmenen miljoonaa puna-armeijan sotilasta.