Venäjä väittää, että sen joukot olisivat käyttäneet ensimmäistä kertaa Ukrainan sodassa, surkuhupaisestikin, maan kuulua T14 Armata -panssarivaunua.
Venäläiset nimittävät vaunua vaatimattomasti "supertankiksi".
Puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) raotti Huomenta Suomen haastattelussa hieman, minkälaisesta vekottimesta on kyse.
– Se on Venäjän uuden sukupolven taistelupanssarivaunu, joka joitakin vuosia (2015) sitten esiteltiin ehkä hiukan kiusallisella tavalla Voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla: se hyytyi sinne ja hinattiin pois. Näköjään niitä on nyt sitten joitakin päässyt omin voimin rintamalle.
Mistään massatuotantovaunusta ei Lindbergin mukaan ole kyse. Alun perin Venäjällä oli suuria suunnitelmia isoista tuotantomääristä, mutta hanke on kärsinyt vuosien saatossa useita takapakkeja eikä päätynyt siten sarjatuotantoon.
Venäjä väläytellyt aiemminkin
Viime vuoden lopulla tai kuluvan vuoden alkupuolella Venäjä väläytteli lähettävänsä rintamalle Armata-tankkeja vastauksena Ukrainan länsimailta saamille moderneille taistelupanssarivaunuille.
Tammikuussa kerroimmekin Britannian puolustusministeriön tilannekatsauksen pohjalta, etteivät venäläisjoukot kuitenkaan olleet tyytyväisiä Armatoihin – päinvastoin he tiettävästi ottivat tankin käyttöön vastahakoisesti. Syynä reaktiolle oli ollut sotakoneiden kehno kunto.
Lue lisää: Venäjä lähetti sotaan upouuden panssarivaunun vikoja pullollaan – joukot ottivat T-14 Armatan nihkeästi vastaan
Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo kysyikin Lindbergiltä, että onko kyseessä todella supertankki.
– No super ja super. Ehkä Venäjän mittapuulla se sitten on.
Viime vuosien aikana Venäjä on itsekin kertonut Armata-tankkien ongelmista. Ongelmia on ollut muun muassa vaunujen moottoreissa ja pimeänäkölaitteissa.
Venäjän vaunuprojektista aiemmin antamien tietojen perusteella rintamalle on saatettu lähettää tankkeja koetuotantoerästä, mikä voisi selittää vastoinkäymisiä ja vikoja.
Armata-tankit perustuvat saman nimiseen alustaan, jonka päälle voidaan rakentaa erilaisia taisteluajoneuvoja ja vaunuja.
0:39