Kangasmaskit eivät suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksista.
VTT tutki kankaisten, puuvillasta ja polyesterista tehtyjen suojamaskien suojaavuutta koronavirukselta. Sen perusteella kangasmaski ei toimi suojaimena.
Kun varsinainen hengityssuojain poistaa kaikista ilmassa olevista pisaroista yli 90 prosenttia, kankaisen suojamaskin suojaavuus on huomattavasti pienempi, kertoo MTV:n Uutisaamussa vieraillut VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
– Kankaiset maskit poistavat 20-40 prosenttia ilmassa olevista pisaroista, eli niillä saa monta kymmentä kertaa isompia annoksia itselleen.
Lue myös: Miten suojamaskia käytetään oikeaoppisesti ja millainen suoja on paras? VTT antaa neuvoja korona-arkeen ja kotikonttoreilta työpaikoille palaaville
Kangasmaskista hyötyä leviämisen ehkäisemisessä
Sen sijaan maskista on hyötyä viruksen leviämisen ehkäisemisessä, jos itse on taudin kantaja.
Harlinin mukaan tutkimuksissa ilmeni, että virus pysähtyy kankaiseen maskiin, mutta pisaran kuivuessa virukset pääsevät läpäisemään huokoisen kankaan.
– Jos itse kannat virusta, joka tyypillisesti lähtee pisaratartuntana, ja jos yskäiset tai puhut, niin pisarat pysähtyvät eteen. Virus ei jaksa enää lentää kahta metriä, vaan se putoaa jalkoihin, Harlin havainnollisti.
Jos lähekkäin olevilla ihmisillä on edes kankaiset maskit, se pudottaa sairastumisen todennäköisyyttä.
– Kyllä niistä on silloin hyötyä, kun niitä käytetään tartuntariskitilanteissa, jotka ovat joukkoliikenne, jonotustilat, kaupan olot tai muut paikat, missä sosiaalinen etäisyys tulee niin pieneksi, että tullaan alle kahteen metriin.
Lue myös: Nämä asiat vaikuttavat kangasmaskin suojatehoon – erot materiaalien välillä suuret: Mikrokuidulla jopa 70 prosentin suoja, huonoin puuvillaisella
Puuvilla ei ole paras kangasvaihtoehto
Esimerkiksi Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto ovat suositelleet tekemään suojamaskin puuvillakankaasta, mutta Harlinin mukaan polyesteri on parempi vaihtoehto.
– Vaikka puuvillakangas on hirvittävän mukava, se ei ole kovin hyvä suodatin. Se kostuu helposti eikä pidä varausta. Se on jopa puolet huonompi kuin polyesteri.
Harlinin mukaan myöskään kuppimallinen kangasmaski ei ole niin suojaava kuin kirurgin maskin kaltainen kangassuoja.
VTT:n mukaan kangasmaski pitäisi vaihtaa puhtaaseen puolen tunnin tai viimeistään tunnin käytön jälkeen.