Miten suojamaskia käytetään oikeaoppisesti ja millainen suoja on paras? VTT antaa neuvoja korona-arkeen ja kotikonttoreilta työpaikoille palaaville

6:57img
Aiemmin Finnair kertoi vaativansa matkustajilta maskin käyttöä. Katso videolta, mitä päätöksestä pitää tietää.
Julkaistu 13.05.2020 21:51(Päivitetty 03.08.2020 10:37)

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Monella työpaikalla on alettu tehdä alustavia suunnitelmia sen suhteen, miten etätöistä pikkuhiljaa aletaan palailla työpaikoille. Yhtenä osana monimutkaisessa palapelissä on todennäköisesti jonkinlaisen hengityssuojaimen käyttö. Tuleeko maskin käytöstä pakollista vai ei, on vielä täysin auki.

Tämä artikkeli on ensimmäisen kerran julkaistu toukokuussa 2020. Julkaisemme artikkelin uudestaan nyt, kun maskisuositusta pohditaan jälleen Suomessa.

Suojamaskien käytössä työpaikalla pitää kuitenkin ottaa huomioon monta käytännön asiaa. Maski pitäisi vaihtaa aina syömisen, juomisen ja kasvokkaisten tapaamisten jälkeen. Tämä tarkoittaa, että työpäivälle on varattava useampi maski.

– Kertakäyttöisen hengityssuojaimen käyttöohje on aika ehdoton. Aina ennen kuin se otetaan päältä, se pitäisi vaihtaa. Tästähän tulee aikamoinen hankaluus, koska ihmiset esimerkiksi juovat monta kertaa päivässä, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Harlin huomauttaa, että jos työntekijällä on oma työhuone, siellä maskia ei välttämättä tarvitse käyttää. Mutta esimerkiksi työpaikkojen kahvi- ja pullatarjoilut voidaan nyt ainakin toistaiseksi unohtaa. Myös ruokailuissa tulee noudattaa varovaisuutta. Ruokailutilan pitää olla oma tilansa, jossa työntekijät käyvät yksitellen ja turvallisuutta noudattaen.

Maskia ei saa kerrallaan pitää tuntia pidempään. Harlinin mukaan maskin tiheä vaihtaminen perustuu siihen, että maski kastuu käytössä vähitellen, ja samalla sen teho heikkenee.

Harlin arvioi, että kaikesta huolimatta maskien käytöstä työpaikoilla on todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa. Tämä riippuu hänen mukaansa suodattimien laadusta ja siitä, miten tunnollisesti ja oikein työntekijät maskeja käyttävät. Hän muistuttaa, että käsihygieniasta pitää edelleen huolehtia maskien käytön ohessa.

Lue myös: Poksauttiko Viro juuri Suomen haaveet "Baltian matkustuskuplasta"? Maan koronaneuvosto tiukkana: Suomalaiset pitäisi laittaa karanteeniin

Polyesteri todettu puuvillaa paremmaksi

Millainen maski sitten olisi työpaikalla paras?

– Tällä hetkellä kaikista helpoin on niin sanottu kirurgimallinen lappumaski, koska se on helpoin pukea, käyttää ja vaihtaa niin, että siihen ei tule koskettua. Se on ehkä myös maskeista käyttömukavin”, sanoo Harlin.

Suomessa ei ole vielä annettu suositusta siitä, tulisiko suosia itsetehtyjä vai kaupasta ostettuja maskeja. Harlinin mukaan itsetehdyissä maskeissa on todella suuria eroja. Itsetehdyt kangasmaskit saattavat olla tukahduttavia ja aiheuttaa pahimmillaan samanlaisia oireita kuin huonossa ilmanalassa oleilu.

VTT:n tutkimusten mukaan polyesteri on puuvillaa parempi materiaali kasvomaskille. Puuvilla ei varaudu sähköisesti, lisäksi se vettyy nopeasti, joten sen käyttäminen maskissa ei ole suositeltavaa.

Harlin muistuttaa, että kotoa ja kangaskaupoista löytyvien kankaiden välillä on suuria eroja. Se, kuinka tiukkaa kudosta kangas on, vaikuttaa huokoskokoon. Tämä puolestaan vaikuttaa maskin suodatuskykyyn.

Lue myös: Näin suomalainen sairastaa koronan – katso, mitä koronapotilaista nyt tiedetään

Suomen maskilinja vasta muotoutumassa

Harlin arvioi, että maskien saatavuus on tällä hetkellä kohtalainen. Kotimaista tuotantoa saadaan nostettua toukokuun loppuun mennessä.

– Sinällään ei ole kriittistä saatavuustilannetta, vaikka mielellään sen täytyisi olla parempi. Tällä hetkellä Suomessa käytetään ehkä miljoona kappaletta päivässä erilaisia maskeja. Jos määrä yhtäkkiä hypähtää 5–15 miljoonaan, on aika selvää, että meillä on taas saatavuusongelmia, hän sanoo.

Suomessa ei ole vielä linjattu, minkä tasoinen maski on riittävä. Esimerkiksi Ranskassa FFP1-tasoa pidetään riittävänä. FFP2- ja FFP3-tason maskeja käytetään sairaaaloissa. FFP1-pölysuojain eli puolikasvosuojain on tarkoitettu pölyäviin töihin. Harlinin mukaan se estää suhteellisen hyvin aivastamisessa ja puhumisessa syntyviä pisaroita.

Euroopassa maskipakko muun muassa julkisissa liikennevälineissä on yleistyvä käytäntö. Harlinin mukaan myös Suomessa on painetta tämän kaltaisille linjauksille. Esimerkiksi tiistaina Finavia ohjeisti käyttämään lentokentillä hengityssuojaimia, samoin Finnair määräsi ne lennoilleen ensi viikosta alkaen.

Päätösten pitäisi olla valmiina viimeistään kesäkuun alussa, kun rajoituksia aletaan purkaa. Tällä hetkellä maskin käyttö ei ole kiellettyä, mutta siitä ei ole annettu selvää ohjeistusta.

Juttu julkaistu uudelleen 3.8.2020 klo: 10.37.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus