Facebookissa levinneet valeuutiset ovat puhututtaneet kuluneena vuonna paljon.
Sosiaalisen median palvelu on työstänyt keinoja, joilla valeuutisten karsiminen käyttäjien uutisvirrasta kävisi helpommin, mutta vahinkoja ehti jo tapahtua.
Mashable listasi vuoden 2016 viraaleimmat valeuutiset, joihin moni harmillisesti haksahti. Uskoitko näihin ”uutisiin”?
1. Corona-oluen keksijä teki testamentissaan kotikylänsä asukkaista miljonäärejä
Hyvän mielen uutinen olisi voinut olla totta, mutta valitettavasti kyseessä olikin vain suuri huijaus. Corona-oluen keksijä, Antonino Fernandez, menehtyi elokuussa 99-vuotiaana. Fernandez syntyi Espanjassa Cerezalesin kaupungissa, mutta muutti Meksikoon 32-vuotiaana.
Pian kuolemansa jälkeen espanjalaislehti Diario de Leon uutisoi Fernandezin jättäneen testamentissaan 200 miljoonaa euroa kylän 80 asukkaalle tehden heistä jokaisesta miljonäärejä. Uutisesta kirjoittivat useat brittimediat, kuten Daily Mail ja Daily Telegraph.
Myöhemmin Fernandezin lähipiiristä vahvistettiin, ettei uutinen ole totta alkuunkaan.
2. Facebook Live -lähetys suoraan avaruudesta
Facebook Live -lähetykset ovat yksi kuluneen vuoden suurimmista uudistuksista Facebookissa. Toimintoa käytettiin myös kyseenalaisiin tarkoituksiin.
Lokakuussa Facebookissa levisi vauhdilla Live-lähetys, jota kerrottiin kuvattavan avaruudesta. Muun muassa Unilad, Viral USA ja Interestinate jakoivat lähetyksen yhteensä miljoonien katsottavaksi.
Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että videokuva oli suoraan kopioitu vuodelta 2013. Myöhemmin myös NASA vahvisti, ettei live-lähetys ollut aito.
3. Sureva kenguru
Australialaisen luontokuvaajan Evan Switzerin kuvat kenguroista levisivät ympäri maailman kuluneena vuonna. Switzer itse kommentoi kuvaustilannetta seuraavasti:
– Näin uroskengurun pitelevän kiinni naaraskengurusta, ja uroskenguru näytti aivan siltä kuin olisi yrittänyt saada naaraan nousemaan nähdäkseen, mikä hänessä oli vikana.
Switzerin mukaan näytti siltä kuin kenguru olisi surrut kaverinsa kuolemaa.
Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Todellisuus oli kuitenkin jotain aivan muuta: eläinlääkärien mukaan näytti nimittäin enemmän siltä, että uroskenguru olisi yrittänyt paritella kuolleen naaraskengurun kanssa.
4. Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosten esittäminen
Donald Trumpin voiton julkistamisen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää karttakuva, joka esitti Yhdysvaltojen demokraattien ja republikaanien enemmistöjen jakautumista kartalle. Tarkempi karttakuvan tarkastelu paljasti kuitenkin, että karttakuva oli itse asiassa kopio vuodelta 2013. Alkuperäisessä karttakuvassa esitettiin eri osavaltioiden rikollisuusasteita.
5. Simpsonit ennustivat Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksen ennen muita
Suosittu piirrossarja Simpsonit on tunnetusti osannut ennustaa yllättävän tarkasti tulevia tapahtumia, mutta Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulosta piirretyssä ei koskaan käsitelty. Vaalitulosten julkistuksen jälkeen moni muisti, että Donald Trump oli esiintynyt Simpsoneissa.
Sosiaalisessa mediassa alkoi kuitenkin levitä kuvakaappaukset, joiden mukaan Simpsoneissa olisi myös esitetty ensimmäisenä karttatilastoja, jotka ennakoivat republikaanien ja demokraattien voittoja eri osavaltioissa. Todellisuudessa karttakuvat oli kuitenkin irrotettu täysin kontekstistaan.
Lähde: Mashable
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.