Vuonna 2008 markkinoille tullut nettipalvelu Airbnb on jo levinnyt koko maailmaan. Suomalaiset käyttävät palvelua ulkomailla, ja vähitellen suomalaiset tarjoavat omia asuntojaankin turistien käyttöön.
Airbnb:n ajatus on, että kun joku ei väliaikaisesti tarvitse asuntoaan, hän voi vuokrata sen lyhyeksi aikaa turistille tai liikematkalaiselle.
Kokemuksistaan Helsingissä Airbnb-majoittajana kertonut nainen sanoo vieraiden pyörittämisestä olevan vaivaa, mutta kaikki on mennyt hyvin.
– Kaksi kertaa olen kieltäytynyt vuokraamasta. Toinen paljastui myöhemmin prostituoiduksi ja toinen tapaus ei aikonutkaan noudattaa talon sääntöjä, hän kertoo.
Muuten kaikki on sujunut mukavasti.
– Ensimmäiset vieraat kyllä jännittivät, hän myöntää.
Superemännän hoivissa
Pääkaupunkiseudulla voi myös antaa asuntonsa yritykselle, joka pyörittää omistajan puolesta Airbnb-toimintaa huoneistossa.
– Esimerkiksi vuoden tai parin työkomennuksella ulkomailla olevat saattavat käyttää meitä, kertoo superemäntä Mari Tikkanen Air Host Finland Oy:stä.
Hänen yrityksensä hoitaa tällä hetkellä kymmeniä asuntoja.
– Meidän vieraat ovat enimmäkseen ulkomaisia turisteja, mutta ehkä noin 15 prosenttia on kotimaan matkailijoita, arvioi Mari Tikkanen.
Epäreilu tilanne
Perinteisen majoitusalan toimijoiden edustaja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa näkee Airbnb:ssä hyvää ja huonoa.
– Kaikki kilpailu on tervetullutta, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi.
– Mutta Airbnb toimii eri säännöillä kuin muut majoittajat, vaikka kilpailee samoista asiakkaista. Kun toiminta muuttuu ammattimaiseksi, se tuntuu epäreilulta, toteaa Lappi.
Sen sijaan yksityisten ihmisten oman kotinsa vuokraamista vastaan MaRalla ei ole mitään.
Joissakin turistien suosimissa kohteissa Airbnb:n suosio on ollut liikaa paikallisille. Esimerkiksi Berliinissä Airbnb:n katsotaan haittaavan vuokra-asuntomarkkinoita ja toimintaa on rajoitettu.