Vuokralaisen oikeudet syynissä – nämä ehdot vuokrasopimuksessa ovat laittomia

Avaimet vuokrasopimus
Vuokranantaja ei voi lain mukaan velvoittaa vuokralaista mihin tahansa, vaikka sopimus olisi allekirjoitettu.Lehtikuva
Julkaistu 02.05.2016 09:58
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Tarkista, ettei omasta asuinhuoneiston vuokrasopimuksestasi löydy ehtoja, joita ei tarvitse noudattaa niiden laittomuuden vuoksi!

Laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta on useita pakottavia säännöksiä, joista ei voida sopia toisin vuokralaisen vahingoksi. Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Anne Vatanen listasi MTV Lifestylen haastattelussa ehtoja, jotka ovat Suomessa laittomia asuinhuoneistojen vuokrasopimuksissa. Suuri osa näistä ehdoista on luonteeltaan sellaisia, että niillä pyritään kaventamaan vuokralaiselle Suomen laissa asetettuja oikeuksia.

– Esimerkiksi ehdot, joiden mukaan alivuokraus on kielletty, vuokralaisen on maksettava yli kolmen kuukauden vuokraa vastaava vakuus tai vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuukautta pidempi, ovat mitättömiä, Vatanen listaa.

Laiton ehto ei tee koko vuokrasopimuksesta pätemätöntä

Asiantuntija huomauttaa, että vaikka omasta vuokrasopimuksesta löytyisi ehto – tai peräti ehtoja –, joita ei tarvitse lain mukaan noudattaa, eivät ne itsessään tee koko vuokrasopimuksesta laitonta. Käytäntö on sellainen, että mitättömiä ehtoja ei yksinkertaisesti tarvitse noudattaa, mutta vuokrasopimus itsessään sitoo sekä vuokralaista että vuokranantajaa.

– Mitättömästä sopimusehdosta huolimatta vuokrasopimus muilta osin sitoo osapuolia. Jos vuokrasopimuksessa on esimerkiksi sovittu, että vuokralaisen irtisanomisaika on kaksi kuukautta, voi vuokralainen aina irtisanoa vuokrasopimuksen lainmukaisella yhden kuukauden irtisanomisajalla, Vatanen kertoo.

Käytännössä laittomia vuokraehtoja on asiantuntijan mukaan esillä muun muassa ilmaisissa vuokrasopimuspohjissa, joita löytyy esimerkiksi netistä.

– Laittomiin vuokrasopimusehtoihin törmää jonkin verran esimerkiksi netissä yleisesti saatavilla olevissa vuokrasopimuspohjissa, Vatanen toteaa.

Epäselvät ja tulkinnanvaraiset ehdot vuokrasopimuksissa aiheuttavat ongelmia

Vatanen huomauttaa, että mitättömiä sopimusehtoja suurempana ongelmana Suomessa ovat kuitenkin epäselvät ja tulkinnanvaraiset sopimusehdot. Tästä syystä vuokrasopimus olisikin hyvä tehdä sellaisen asiantuntijan avustuksella, joka tuntee vuokrausjuridiikkaa.

– On hyvä muistaa, että epäselvää sopimusehtoa tulkitaan pääsääntöisesti laatijansa vahingoksi. Vuokranantajan kannattaakin tarkistuttaa oma pohjansa vuokrausjuridiikkaan perehtyneellä henkilöllä tai hyödyntää esimerkiksi etujärjestöjen tai kirjakauppojen vuokrasopimuslomakkeita, Vatanen vinkkaa.

Video: SuomiAreenassa keskusteltiin viime kesänä omistus- ja vuokra-asumisen hyödyistä ja haitoista.

11:37img

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen