Tiedätkö tarkalleen, mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella?
Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Anne Vatanen muistuttaa MTV Lifestylen haastattelussa, että asuinhuoneistojen vuokrasopimuksia tehdään Suomessa sekä määräaikaisiksi että toistaiseksi voimassa oleviksi. Näiden sopimustyyppien välillä on merkittäviä eroja, joista kannattaa olla perillä, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.
– Vuokralainen ei välttämättä aina ymmärrä sopimustyyppien eroa. Saatetaan helposti ajatella, että vuokralaisella on milloin tahansa oikeus irtisanoa vuokrasopimus yhden kuukauden irtisanomisajalla. Näin ei kuitenkaan aina ole. Vuokralaisen onkin hyvä aina tarkistaa vuokrasopimuksesta, onko sopimus määräaikainen tai onko irtisanomisajan ensimmäistä mahdollista alkamispäivää siirretty, Vatanen toteaa.
Määräaikainen vuokrasopimus päättyy automaattisesti
Jos vuokranantajan ja vuokralaisen välillä on solmittu määräaikainen vuokrasopimus, päättyy vuokrasuhde automaattisesti silloin, kun määräaika tulee vastaan. Jos oma vuokrasopimus on tätä laatua, kannattaakin olla tarkkana ja ottaa sopimuksen mahdollinen jatko puheeksi, kun määräaika lähestyy.
– Määräaikainen sopimus sitoo osapuolia määräajan loppuun asti. Määräaikaisen sopimuksen päättyminen ei edellytä osapuolilta mitään toimia, vaan määräaikainen sopimus päättyy automaattisesti, kun sopimuksessa sovittu määräaika kuluu umpeen, Vatanen kertoo.
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu irtisanomiseen tai purkamiseen saakka
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja määräaikaisen vuokrasopimuksen merkittävin ero on se, että toisin kuin määräaikaisen vuokrasopimuksen kohdalla, toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen kestoa ei ole ennalta määrätty.
– Vuokrasuhde jatkuu niin kauan, kunnes jompikumpi osapuoli irtisanoo tai purkaa vuokrasopimuksen, Vatanen valottaa.
– Myös määräaikainen vuokrasopimus voidaan purkaa, mutta lähtökohtaisesti määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen ei ole mahdollista. Kumpikin sopimustyyppi voidaan tietenkin vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisymmärryksessä sopia päättymään tiettynä ajankohtana, Vatanen tarkentaa.