Ovatko vuokra-asuntojen hinnat karanneet jo käsistä? Kenellä on enää varaa asua vuokralla etenkin pääkaupunkiseudulla? Vuokra-asuminen on myös yhteiskunnalle kallista, sillä asumistukiin menee vuosittain 1,7 miljardia euroa.
Huomenta Suomessa vierailleet Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki ja Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ovat sitä mieltä, että vuokra-asumisen kustannukset pääkaupunkiseudulla ovat liian kalliita.
– On se liian kallista siinä mielessä, että asumistukimäärät ovat nousseet ja ihmisiltä menee valtavan iso osa tuloista asumiseen, sanoo Sinnemäki.
Pokan mielestä hinnat ovat karanneet käsistä, sillä tavallinen keskituloinen ei enää pysty elämään palkallaan korkeiden asumismenojen takia.
2:08
Kaikki keinot eivät ole käytössä
Sinnemäen mielestä asumisen hintaan voidaan kuitenkin vaikuttaa, mutta kaikkia keinoja ei ole otettu käyttöön. Hänen mukaansa on asioita, jotka pystytään tekemään paremmin.
– Me ei olla pystytty rakentamaan asuntoja riittävästi sinne, missä niillä on kaikkein suurin tarve. Ongelmaan on kyllä 2000-luvulla pyritty vastaan, kun pääkaupunkiseudulle on rakennettu lisää asuntoja. Selvästi on kuitenkin tarvetta vielä suuremmalle määrälle asuntorakentamista. Itse uskon, että kestävin keino on nimenomaan sen asuntotarjonnan lisääminen, ja että kilpailun kautta vuokrien hinnat eivät pystyisi nousemaan niin nopeasti kuin ne ovat nousseet, Sinnemäki perustelee.
Sinnemäen mielestä tarvitaankin pitkäjänteistä työtä, jolloin vuosi toisensa jälkeen rakennetaan.
Hannele Pokka puolestaan muistuttaa, etteivät isot rakennusyritykset enää rakenna kohtuuhintaisia asuntoja. Ne ovat siirtyneet täysin kovan rahan tuotantoon.
– Elokuun alusta voimaan tullut uusi laki kuitenkin edellyttää myös kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista, mutta vie aikansa ennen kuin rakentamisen tulokset alkavat näkyy.
Muitakin mukaan talkoisiin
Suomessa talous on huonossa jamassa. Monet tahot ovat kuitenkin laittaneet kortensa kekoon ja lähteneet säästötalkoisiin mukaan.
– Kuitenkin vuokramarkkinat elää ihan omaa elämäänsä. Eivätkö siis rakennusyhtiöt voisi olla mukana yhteiskunnan talkoissa ja pidättäytyä vuokran korotuksista vuoden pari. Nythän talouden nouseminen perustuu kotimaiseen kulutukseen, ja jos kuluttajan raha menee yksinomaan vuokraan ja sen korotuksiin, niin kyllähän silläkin on vaikutusta.
-Eivätkö rakennusyhtiöt voisi tehdä tätä vapaaehtoisesti koko Suomen hyväksi, kysyy Pokka.
-itse olen sitä mieltä, että meidän pitäisi pystyä reagoimaan markkinatalouden keinoin, että syntyisi riittävästi toisistaan erilaista tuotantoa, jolloin ihmisillä olisi valinnanvaraa, ja jolloin vuokranantaja ei olisi ainoa, joka pystyy vuokran hintaa määrittelemään, Sinnemäki näkee.
Sinnemäki ei kaipaa minkäänlaista vuokrasääntelyä.
Asuntoministeri luvannut uusia toimia
Myös asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen on luvannut hallituksen pohtivan keinoja asumistuen kasvun hillitsemiseksi ja uuden asuntokannan rakentamiseksi.
– Budjettiriihen yhteydessä tämä rakentamisen ja asumisen kokonaisuus on varmasti esillä,Ja oikeastaan asuntoministerinä velvollisuuteni on esittää ja miettiä uusia toimia. Se on nyt valmistelussa ja pohdinnassa mitä sitten hallituksen pöytään toisin, sanoo Tiilikainen MTV uutisille.
4:58