Kim Eriksson, 36, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Thaimaassa huumerikoksista. Mies istuu tuomiotaan yhdessä maailman karuimmista vankiloista. Hänen äitinsä Åsa tukee poikaansa vankkumatta.
Kim Eriksson pidätettiin heinäkuussa 2010 vaimonsa kotona Rayongissa. Expressen on aikaisemmin uutisoinut, että Erikssonia syytettiin metamfetamiinilaboratorion pyörittämisestä ja hänen hallustaan olisi löytynyt 53 grammaa metamfetamiinia.
Kim Eriksson tuomittiin syyskuussa 2011 kuolemaan huumausainerikoksista ja metamfetamiinin valmistuksesta. Rangaistus muutettiin välittömästi elinkautiseksi vankeudeksi.
Tuomion jälkeen hän istui vankeuttaan jakaen sellin 60 muun vangin kanssa. Viime vuoden toukokuussa hänet lennätettiin pohjoiseen Klong Premin vankilaan Bangkokissa. Aluksi hänellä oli käytössään patja, nyt hän on saanut tyytyä kahteen vilttiin.
– Hän nukkuu kivilattialla, toinen viltti alla ja toinen tyynynään. Yhden aikaan iltapäivällä hän saa päivän viimeisen aterian ja kello kolmen jälkeen vettä saa seuraavana päivänä aamuseitsemältä. Hän ei saa lukea edes kirjaa, äiti Åsa Eriksson kertoo.
Kim on koko ajan puolustautunut sillä, että on joutunut rikosprovokaation kohteeksi. Hänen sanojensa mukaan amerikkalainen ja ruotsalainen huumepoliisi virittävät ansan ja huijasivat häntä ruotsalaisella soluttautujalla.
Kim Erikssonilla on rikollinen menneisyys ja tuomioita myös Ruotsissa, muun muassa anabolisten steroidien salakuljetuksesta. Mies muutti Thaimaahan 2007 ja tunsi entuudestaan ruotsalaisen kemistin, jonka hän sanoo olevan soluttautuja. Kim Eriksson ilmoitti, että laboratoriossa jonka ruotsalainen auttoi hänet pystyttämään, ei valmistettu huumeita.
Karu vankila
Klong Premin vankilassa on 20 000 vankia. Muurien yllä on piikkilankaa ja vartiotornit ympäröivät rakennusta. Ennen kuin Åsa Eriksson pääsee tapaamaan poikaansa, kaikki kerätään talteen puhelimesta kolikoihin.
Useimmat rakennukseen sijoitetut vangit istuvat tuomiota huumausainerikoksista. Vankilassa oli aluksi hyvin väkivaltaista: Kim Eriksson on nähnyt vankia puukotettavan kaulaan parin metrin päästä.
Äiti on useamman kerran saapunut vankilaan vain kuullakseen, ettei vierailu ole mahdollinen. Hän mieltää eväykset vallankäytöksi.
– Koskaan ei voi tietää, mistä kiikastaa. Ehkä jotain passissa, mutta voi myös olla että on pukeutunut väärin tai näyttää liikaa käsivarsia, Åsa kertoo turhautuneena.
Tavatessaan he saavat keskustella puhelimen välityksellä lasiseinän läpi.
Vierailumääräykset ovat tiukentuneet. Åsa Eriksson ei enää saa jutella poikansa kanssa yksityisesti huoneessa, joka on varattu suurlähetystön vierailuihin. He keskustelevat ikkunan läpi huoneessa, jossa puhuu monta muutakin, ja puhelimen välityksellä on vaikeaa kuulla.
Åsa pelkää, ettei näe enää poikaansa. Hän kuitenkin kokee, että tunne on molemminpuolinen eikä halua saattaa Kimiä surulliseksi.
– En voi murtua hänen edessään, se tekisi hänet surulliseksi. Voin itkeä, kun olen ulkopuolella. Pidän itseni kasassa hänen seurassaan. Puhumme pääosin perheestä, mitä tapahtuu kotona Sundsvallissa, Åsa kertoo.
Äiti anonut armahdusta
Ruotsilla ja Thaimaalla on vuodesta 1989 saakka ollut sopimus, jossa Thaimaassa vankeuteen tuomittavalla ruotsalaisella on mahdollisuus suorittaa osa tuomiostaan Ruotsissa. Normaalisti rangaistusajasta on istuttava kolmasosa tai vähintään neljä vuotta. Huumausainerikosten rangaistukset ovat poikkeus, niissä minimiaika on kahdeksan vuotta.
Åsa Eriksson on myös anonut pojalleen kuninkaallista armahdusta. Thaimaassa on uusi hallitsija ja tavallisesti uusi kuningas myöntää armahduksen monille vangeille. Ulkoasianministeriö ja Ruotsin kirkko eivät ole tukeneet anomusta. Åsa Eriksson kokee, että muut vangit saavat apua suurlähetystöstä ja ulkoministeriöstä, mutta ei hänen poikansa. Åsa Eriksson on kirjoittanut kirjeen myös Ruotsin kuninkaalle.
Asiat ovat haastavia, koska Åsa Eriksson ei puhu thaita, ja hänen englantinsakin on kehnoa. Hän on kuitenkin ymmärtänyt, että jo hänen armahdusanomuksensa käsittelyssä saattaa mennä vuosia, koska se ei ole saapunut ruotsalaisviranomaisten taholta.
Asiasta uutisoi Expressen.