Vasemmistopuolueet kritisoivat hallituksen kaavailemaa vuosilomalain muutosta erityisesti siltä osalta, että se lyhentäisi vuosilomien kertymistä äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaalla.
SDP:n ja vasemmistoliiton mukaan ehdotus leikkaisi naisten ja äitien etuja, ja uhkaisi kasvattaa sukupuolten välistä palkkakuilua.
Nykyisen lain mukaan työntekijälle kertyy vuosilomaa koko perhevapaan ajalta lukuun ottamatta hoitovapaata. Hallitus esittää, että vuosilomaa kertyisi enintään kuuden kuukauden ajalta.
Vasemmistopuolueet muistuttavat, että naiset käyttävät tällä hetkellä yli 90 prosenttia vanhempainvapaista.
SDP:n Satu Taavitsaisen mielestä ehdotus ei ole hyvä eikä reilu.
-Vaikutus naisten ja miesten tasa-arvoon on negatiivinen. Pienten lasten vanhemmilta lomien leikkaaminen 40 prosentilla on aivan kohtuutonta tietäen lapsiperheiden olevan jo ennestään kovilla.
Li Anderssonin (vas.) mukaan muutos tarkoittaisi myös sitä, että kuntatyönantajat asetetaan epäedullisempaan asemaan yksityisen puolen työnantajiin nähden.
-Julkisella sektorilla vuosilomien kertymisestä on säädetty työehto- ja virkasopimuksissa. Nämä eivät lainmuutoksen myötä muutu, mutta korvauksia työnantajalle maksetaan jatkossa vain lakisääteisen kuuden kuukauden maksimin mukaan.
"Ei näyttöä väärinkäytöksistä"
Vuosilomalakiin palautettaisiin lisäksi työntekijän omavastuu lomalla sairastamiseen. Työntekijällä olisi sairastuessaan kuuden ensimmäisen päivän omavastuu, ja vasta tämän ylittävät lomalle osuvat sairauspäivät voisi pyytää siirrettäviksi.
-Ihmettelen vasta vuonna 2013 voimaan tulleen lain muuttamista. Laista ei ole vielä edes ehditty tekemään vaikutusarviointia, eikä ole olemassa näyttöä siitä, että laki olisi aiheuttanut merkittävää ja olennaista rasitusta työnantajille. Ei ole myöskään näyttöä väärinkäytöksistä, Taavitsainen sanoi.
Hänen mukaansa omavastuun muuttaminen kuuteen päivään lisäisi yrityksissä myös hallinnollisia kustannuksia.