Eduskunnan hyväksymä vuosilomalain muutos on kirvoittanut keskustelua MTV:n verkkosivuilla. Monen mielestä muutos vähentää lomien kertymistä perhevapaalla on kohtuullista.
Huhtikuussa voimaan tuleva vuosilomalain muutos pitää sisällään perhevapaan lomakertymän pienenemisen. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan vuosilomakertymää siten, että lomaa kertyy vapaan aikana enintään kuuden kuukauden ajalta, kun nykyisin lomaa kertyy koko ajalta.
Useampikin MTV:n uutisten kommentoinut lukija nielee muutoksen perhevapaista parhaiten, vaikka muutos on kerännyt huolta naisten huononevasta asemasta työmarkkinoilla.
– Ei nyt pitäisi tämän muutoksen hyväksyminen olla kenellekään ylivoimaista. Kun ollaan Perhevapaalla niin eihän siitä mitään lomaa pitäisi kertyäkään. Se on juuri sama kuin että lomallaolo kerryttäisi lisää lomaa, nimimerkki Weberman kirjoittaa.
– No en kyllä ymmärrä miksi jos on isyys- tai äitiysvapaalla pitäisi lomia kertyä? Loputkin pois, nimimerkki Patriot komppaa.
Tulevassa vuosilomalaissa lomalla sairastamiseen tulee kuuden päivän omavastuu. Myös omavastuu puhututtaa lukijoita. Monen mielestä muutos on kohtuullinen.
– Lomalla sairastamisen ymmärrän aika hyvin, varsinkin kun on "vain" 6 päivää. Onhan sekin aika paljon, mutta kuitenkin. Myös työntekijä voi kantaa osan tuollaisesta riskistä, ei se rahallisesti tunnu. Lomaa menee hukkaan mutta elämä on, nimimerkki The Qneb, sanoo.
Monen lukijan mielestä on kuitenkin edelleen epäreilua, ettei kaikkien lomat ole yhtä pitkiä. Piikki osuu erityisesti julkisen puolen pitkiin lomiin. Toisaalta työllistymisen turvaaminen saa lukijoilta kehuja.
– Kyllä muutos on työllistämisen näkökulmasta perusteltu. Työllistämiseen liittyviä riskejä alentamalla myös kynnys palkata työvoimaa laskee pienissä yrityksissä. Neljä viikkoa vuosilomaa kuitenkin turvataan, jos sairastuu pahemmin, nimimerkki Urpo.
– Julkisen puolen ylipitkä vuosiloma on kyllä täysin sairas keksintö. Taas noita Kekkoslovakian aikaisia tekeleitä. Varsinkin terveydenhuollossa vaarantaa potilasturvallisuuden varsinkin kesäaikana. Voisi melkein sanoa, että on laitonta mm. sairaaloiden alimiehitys, nimimerkki "Urpo Kepposlovakia" lisää.
Toisaalta lukijat vaativat kiristyksiä myös kansanedustajille, jotka muutoksen hyväksyivät. Monia lukijoita ärsyttää, että tavalliselta työssäkäyvältä otetaan etuja pois, kun samaan aikaan kandanedustajilta ei viedä mitään.
Kritiikki kohdistuu myös yrittäjiin ja elinkeinoelämän päättäjiin.
– Jos normi rividuunarilta vaaditaan muutos valmiutta vuosilomien lyhentämiseen. Niin eikö sitten kansanedustajilta voisi saman tien viedä ne pitkät lomat kokonaan pois?, Hannu miettii.
– Hallitus toimiikin täysin EK- ja yrittäjien toivomalla tavalla tästä tietysti on sovittu jo silloin kuin vaalitukia annettiin. Hallitus tekee vielä monta muutosta jotka kaikki tuo EK -yrittäjien ja firmojen kassaan reilusti raha ja samalla johtajien tulot ja bonukset kasvaa, Matti sivaltaa.