Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan riippumaton komissio julkaisi maanantaina suurta kohua herättäneen raportin.
Raportin suurimmaksi aiheeksi nousi Venäjä. Komissio suosittelee dopingepäilyissä rypevän Venäjän hyllyttämistä yleisurheilusta.
Seuraavassa Wadan raportin pääkohdat.
Tutkinta on vahvistanut sen, että dopingaineiden ja -metodien käyttö on Venäjällä laajaa. Huijausta ovat tehneet urheilijoiden edustajat, viranomaiset ja urheilijat itse. Käytön vahvistavat audio- ja videotodisteet, tieteelliset todisteet, lausunnot, kyberanalyysit sekä muut dokumentit.
Raportti osoittaa sormella valmentajia, jotka pyrkivät manipuloimaan tai häiritsemään dopingtestejä. Raportin mukaan urheilijoiden terveydestä ei piitattu.
Wadan raportti kuvaa "syvään juurtunutta huijaamisen kulttuuria", johon kuului salaisia sopimuksia lähes joka tasolla sekä organisoitua peittelyä, muun muassa yli 1400 näytteen tuhoaminen moskovalaisessa laboratoriossa.
Tämän hyväksyntä on laajaa ja pitkäaikaista. Tämä "voitto hinnalla millä hyvänsä" -mentaliteetti välitettiin urheilijoille, halusivat nämä tai eivät. Hyväksyntä pohjaa ajatukseen, jonka mukaan kaikki muutkin huijaavat.
Raportti kertoo, että kirjallista todistusta hallinnon osuudesta ei ole, mutta olisi naiivia päätellä, että näin laaja toiminta olisi voinut toteutua ilman selvästi ilmaistua tai äänetöntä hallintoviranomaisten hyväksyntää.
Silminnäkijätodistusten ja muiden todisteiden väitetään paljastaneen systemaattista dopingaineiden välitystä venäläisurheilijoille, jotta valtion tavoite eli voittajien tuottaminen toteutuu. Venäjän urheiluministeriö "ei tehnyt mitään tutkiakseen vakavia syytöksiä urheiluviranomaisten rikollisuudesta".
Rangaistuksia
- Venäjän yleisurheiluliiton asettaminen toimintakieltoon ja sen julistaminen "yhteistyöhaluttomaksi" kansainvälisesti hyväksyttyjen dopingsäännösten suhteen
- Elinikäinen kilpailukielto viidelle venäläisurheilijalle, mukaan lukien 800 metrin olympiavoittaja Maria Savinova
- Moskovan antidopinglaboratorion akkreditoinnin poistaminen ja sen johtajan erottaminen
Wadan mukaan Venäjällä vallitsee vahva hiljaisuuden kulttuuri, jota huijausrinki valvoo tiukasti. Ilmiantajat ovat siten tärkeässä roolissa dopingin vastaisessa taistelussa. Tätä rohkaistaan ja helpotetaan muun muassa Wadan "kuumalla linjalla".
Osa tutkinnan tuloksista on annettu kansainväliselle rikospoliisijärjestö Interpolille, mukaan lukien "korruptiotoiminta kansainvälisen yleisurheilun huipulla".
Venäjä ei ole kuitenkaan ainoa syntipukki. Wadan mukaan muut maat ja muut lajitkin ovat hämäräperäisen touhun tahraamia.
Vaikka raportti ja sen suositukset rajoittuvat Venäjään ja yleisurheiluun, raportin kirjoittanut komissio haluaa korostaa, että Venäjä ei ole ainoa maa eikä yleisurheilu ainoa laji, joita kohtaa organisoitu doping.