Dopinghuijareiden villi länsi? Koronakriisi ajoi alas maailman antidopingjärjestelmän – testaus on paikoin mahdotonta

GettyImages-464477468
2015 Getty Images
Julkaistu 24.03.2020 09:05
Toimittajan kuva

Ville-Veikko Valta

ville-veikko.valta@mtv.fi

@veksiveksi

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne on käytännössä jäädyttänyt toimivan dopingtestaamisen. Huijarien kiinni jäämisen riski on nyt pienempi kuin vuosikausiin.

Olympiavuosina eri urheilijoiden testaus on tavallisesti huipussaan. Totuttuun tapaan eri maiden olympiakomiteoiden alaiset urheilijat joutuvat jatkuvasti ilmoittamaan olinpaikkansa mahdollisia yllätysvierailijoita varten.

Tällä hetkellä testaajia on kuitenkin liikkeellä äärimmäisen vähän, joissakin maissa ei lainkaan. Maailman antidopingtoimisto Wada kertoi maanantaina, että testaus jatkuu tällä hetkellä siellä, "missä se on mahdollista".

Koronaviruspandemian aiheuttamat kansalliset poikkeusolot ja -säädökset rajoittavat testaajien liikkumista ja näytteiden ottoa lukuisissa maissa.

– Me selviämme tästä tilanteesta, ja kaikki toivovat, että maailman antidopingjärjestelmä voi palata täysiin voimiinsa heti kun nousemme, Wadan puheenjohtaja Witold Bánka totesi tiedotteessa.

Wadan urheilukomitean puheenjohtajan Ben Sandfordin mukaan testausta pyritään jatkamaan tälläkin hetkellä.

– On tärkeää varmistaa, että koko järjestelmän integriteettiä pidetään yllä niin paljon kuin mahdollista. Wada jatkaa ohjelmansa aukkojen selvittämistä, Sandford sanoi.

Wadan tiedotteen rivien välistä voi tulkita tilanteen olevan tällä hetkellä äärimmäisen vaikea testauksen kannalta. Kaupungit ja maat, jotka ovat tiukasti suljettuja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, ovat testauksen kannalta mahdottomia.

"Meidän on pantava terveys ja hyvinvointi etusijalle"

Wall Street Journalin mukaan testaus on tällä hetkellä jäissä ainakin Italiassa ja Ranskassa, kun taas toimintaa on ajettu merkittävästi alas muun muassa Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Yhdysvalloissa testausta tehdään pienemmissä määrin mutta tiukasti nykyisiä viranomaisten varo-ohjeita noudattaen, jotta riski tartunnalle olisi mahdollisimman pieni. WSJ:n mukaan muun muassa urheilijoiden virtsatestin antamista valvotaan edelleen, nyt vain parin metrin päästä.

Yhdysvaltojen antidopingviranomainen Usada ilmoitti aiemmin keskittyvänsä ainoastaan niihin urheilijoihin, joiden testaus koetaan tällä hetkellä kriittisen tärkeäksi.

Isossa-Britanniassa antidopingviranomaiset kertoivat olevansa pakotettuja ajamaan testausta alas.

– Tämä on vaikea päätös, jota ei ole tehty kevyin perustein. Järjestönä meidän jatkuva velvollisuutemme on turvata puhdasta urheilua, mutta meidän on pantava terveys ja hyvinvointi etusijalle ja toimia vastuullisesti hallituksen ohjeiden mukaisesti, Britannian antidopingtoimiston toimitusjohtaja Nicole Sapstead sanoi viime viikolla.

Tällaisessa tilanteessa huoli dopinghuijareiden villistä lännestä ja puhtaan urheilun tappiosta on suuri. Käytännössä niin kauan kuin koronaviruskriisi on päällä, kiinni jäämisen riski on merkittävästi normaalia pienempi.

– Me luotamme urheilijoiden vastuullisuuteen ja solidaarisuuteen, Kansainvälinen olympiakomitea vetosi viime viikolla.

Myös Suomessa testien määrä on vähenemässä pandemian vuoksi.

–  Vaikka testimäärä hetkellisesti vähenisi, on hyvä muistaa, että dopingvalvonta on kestävyyslaji. Testaus on vain yksi osa valvontaa. Käytössä on myös muita keinoja, kuten tutkinnalliset menetelmät sekä vuosia kestävä huippu-urheilijoiden yksilöllinen pitkäaikaisseuranta, Suekin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Doping