Venäläisen Rusich-sotajoukon johtaja ei halunnut näyttää kasvojaan kameroille Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Katso artikkelin yllä olevalta videolta kuvaa oikeussalista.
Wagneriin liitetyn sotajoukon johtohahmo on otettu kiinni Suomessa vastikään. KRP vaati käräjäoikeudelta perjantaina, että miehen säilöönottoa jatketaan, sillä Ukraina on pyytänyt Suomea luovuttamaan miehen.
KRP haki säilöönoton jatkamista, koska se tarvitsee lisäaikaa asian selvittelyä varten. Mahdollisesta luovuttamisesta päättää oikeusministeriö myöhemmin.
Ukrainassa venäläismiestä epäillään Luhanskin ja Donetskin alueella tehdyistä terrorismirikoksista vuosina 2014 ja 2015, jolloin Rusich-joukko soti alueella venäjämielisten separatistien puolella.
Suomen viranomaisten kiinni ottaman miehen, Jan Petrovskin, tiedetään osallistuneen taisteluihin henkilökohtaisesti. Mies on kertonut tästä itse muun muassa venäläisen uutissivusto Meduzan haastattelussa vuonna 2017.
Erikoinen sananvaihto
Pakkokeinoistunto Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi noin kello 15 perjantaina iltapäivällä.
Istunnon aluksi oikeudessa käytiin erikoinen sananvaihto, jossa oikeuden puheenjohtaja tiedusteli venäläismieheltä, haluaako tämä tulla median kuvaamaksi vai ei.
Etäyhteydellä tilaisuuteen osallistunut mies kertoi tulkkinsa välityksellä, että vastustaa kuvaamista. Puheenjohtaja kehotti miestä tässä tapauksessa peittämään kasvonsa tai poistumaan videokuvasta. Mies ei kuitenkaan ensin vaikuttanut ymmärtävän, mitä tuomari tarkoittaa.
Lopulta mies kääntyi selin kameraan päin ja samalla vahingossa sammutti valot huoneesta, jossa hän oikeudenkäyntiin osallistuu. Valaistus kytkettiin nopeasti takaisin.
Sananvaihdon yhteydessä miehen oikeudenkäyntiavustaja vaati myös, että miehen nimi pidettäisiin salaisena, koska mies on hakenut turvapaikkaa ja koska on kyse niin arkaluontoisesta asiasta.
Oikeuden puheenjohtaja hämmästeli vaatimusta ja kertoi, ettei miehen nimeä voida Suomen lain mukaan salata. Nimi tuli joka tapauksessa julkiseksi jo eilen, kun käräjäoikeus julkaisi listan tänään oikeudessa käsiteltävistä pakkokeinoasioista.
Tämän jälkeen puheenjohtaja julisti istunnon salaiseksi ja toimittajat poistettiin salista. Istunnon jälkeen käräjäoikeus kertoi oletetulla tavalla, että miehen säilöönottoa jatketaan kunnes toisin määrätään. Miehellä on mahdollisuus anoa vapauttamistaan seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.
Katso artikkelin yllä olevalta videolta kuvaa oikeussalista.