Talousvaikuttaja Björn Wahlroos vakuutti matalapalkkatyön tarpeellisuutta Ylen Ykkösaamussa. Jos matalapalkkatyötä ei synny, yhä useampi jää täysin vaille töitä, Wahlroos uskoo.
Wahlroosin mukaan tärkeintä on pohtia, miten voimme luoda tarpeellisia työtehtäviä, kun robotit tekevät töitä entistä enemmän.
– Se on selvää, että valtava määrä inhimillistä työtä tulee poistumaan tästä järjestelmästä, Wahlroos kommentoi Ylelle.
Wahlroos uskoo, että kaikki ihmiset on mahdollista työllistää, mutta kyse on työn hinnasta sekä muusta tukijärjestelmästä.
– On pidettävä huoli siitä, ettei synny uutta köyhälistöä. Ratkaisu tähän on se, että taataan kaikille perustulo, jonka päälle voi ansaita pätkätöillä, matalapalkkaisella työllä, Wahlroos jatkaa Ylellä.
Wahlroosin mielestä perustulo korvaisi nykyistä sosiaaliturvaa. Hän ehdottii järjestelmää, jossa valtio tukee, jos tulot jäävät sovitun rajan alapuolelle. Kun raja ylittyy, täytyy maksaa myös veroja.
Nordean ja hollantilaispankin fuusio yhä mahdollinen?
Wahlroos on finanssikonsernien Nordean ja Sammon sekä metsäteollisuusyhtiö UPM:n hallitusten puheenjohtaja.
Wahlroos pitää mahdollisena, että Nordean ja hollantilaispankki ABN Amron fuusiohankkeeseen voidaan palata vielä myöhemmin.
Wahlroos kuitenkin sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hanke ei näytä menevän eteenpäin ennen Hollannin ensi kevään parlamenttivaaleja.
Wahlroos pitää lähestyviä parlamenttivaaleja yhtenä syynä sille, että ABN Amron osakkeista suurimman osan omistava Hollannin valtio otti kielteisen kannan fuusioon.
Wahlroos sanoo, että hankkeesta tehtiin alustava yhteydenotto Hollannin valtion omistaman holding-yhtiön ja valtiovarainministeriön suuntaan.
– Kävin heidän kanssaan keskustelua kahteen otteeseen, jossa kysyimme heiltä, olisiko heillä kiinnostusta yhdistää ABN Amro Nordeaan, Wahlroos sanoo.
Spekulointia Nordean pääkonttorin mahdollisesta siirtymisestä Hollantiin hieman turhana, koska keskustelut eivät edenneet kovin pitkälle. Siirtoa esitettiin kannustimeksi hollantilaisille innostua hankkeeseen.
– Minun mielestäni koko ajatus avoimesta Euroopasta on se, että pääkonttoreita voi olla muuallakin kuin Tukholmassa.
Wahlroos arvioi, että Nordean ja hollantilaispankin yhdistelmä toimisi hyvin.
– Hollanti on hyvin Skandinavian kaltainen maa monessa mielessä. Avoin, liberaali, markkinaorientoitunut, Wahlroos sanoo.
1:55
2:37