Warzone: Suomalaisyhtiön satelliitin avulla isketty yli 1500 venäläiseen kohteeseen

Joukkorahoituksen turvin operoitu satelliitti on antanut Ukrainalle mahdollisuuden seurata rintaman tapahtumia ja iskeä kohteisiin Venäjällä.

The Warzone kirjoittaa Ukrainan sotilastiedustelu GUR:n lausuntoon viitaten, että "People´s Satellite" -satelliitin tarjoamien kuvien avulla on isketty yli 1500 venäläiseen kohteeseen kuluneen kahden vuoden aikana. Iskujen kerrotaan tehneen suuria tuhoja.

Suomalaislähtöisen ICEYE-yrityksen satelliitti on ottanut kuvia sekä Ukrainan että Venäjän alueelta.

GUR kertoo, että kuvat ovat mahdollistaneet sellaisten iskujen toteutukset, jotka ovat aiheuttaneet Venäjälle miljardien dollarien arvoiset menetykset. Warzone ei ole kyennyt vahvistamaan väitettä riippumattomista lähteistä. 

GUR:n mukaan satelliitin avulla on otettu yli 4000 kuvaa venäläisistä kohteista, kuten lentokentistä, ilmapuolustusjärjestelmistä ja joukkojen sijainnista. Satelliitin käyttämä SAR-järjestelmä (Synthetic Aperture Radar) kykenee ottamaan kuvia maan pinnasta pilvisyydestä, savusta ja pölystä huolimatta ympäri vuorokauden.

Varojen keruu satelliitin käyttöä varten käynnistettiin vuonna 2022.

Ukrainan entinen puolustusministeri Oleksi Rexnikov on sanonut aiemmin, että yksi satelliitti toimii täysin Ukrainan puolustuksen tarpeisiin ja yli kaksikymmentä satelliittia kykenee tukemaan tiedustelutehtävissä.

ICEYE:n mukaan yhtiö työllistää nykyään yli 700 henkilöä Yhdysvalloissa, Suomessa, Puolassa ja Espanjassa. Yhtiö kertoo sivuillaan tarinansa alkaneen vuonna 2012. Tuolloin ICEYE:n tiimi työskenteli Aalto-yliopiston Aalto-1 satelliitiprojektissa
 

Lue myös:

    Uusimmat