Pilvistä vähät välittävä satelliittiteknologia paljastaa Venäjän sotilaiden liikkeet ja Lavrovin valheet

Satelliittikuva Ukrainasta maaliskuulta 2022.
Satelliittikuva maaliskuulta Venäjän sittemmin valloittamasta Mariupolista.All Over Press
Julkaistu 26.05.2022 10:33

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Satelliittikuvilla on ollut merkittävä rooli Venäjän sotatoimien selvittämisessä Ukrainassa. Ne ovat paljastaneet kymmenien kilometrien pituisen sotilassaattueen matkalla Kiovaan, uusia sotilastukikohtia vallatulla Krimin niemimaalla sekä ruumiita kaduilla, kirjoittaa Grid.

Korkealaatuisia satelliittikuvia on kuitenkin julkisesti saatavilla erittäin vähän. Satelliittiyhtiö Umbran mukaan kuvien heikko saatavuus johtuu pilvisestä säästä. Tavallisilla kameroilla varustetut satelliitit pystyvät kuvaamaan verrattain harvoin, sillä noin 70 prosenttia maapallon pinnasta on pilvien peittämää ja puolet planeetasta on jatkuvasti pimeänä.

Tilanteen ratkaisee satelliitti, joka käyttää niin kutsuttua synteettisen aukon teknologiaa (sar). Satelliitti suihkuttaa mikroaaltoja Maahan sen sijaan, että se käyttäisi kameraa tunnistamaan valoa.

Lue myös: Venäjän panssarien läpimurto Itä-Ukrainassa "puolustajan kannalta valitettavasti mahdollinen" – Ukraina povaa viikonlopuksi ratkaisutaisteluita

Mikroaallot kulkevat pilvien läpi eikä pimeydellä tai valolla ole niille merkitystä. Ne heijastuvat kaikesta, johon ne maanpinnalla osuvat ja hyppäävät takaisin satelliiteissa oleviin tunnistimiin.

Mikroaaltoja hyödyntävillä sar-satelliiteilla pystyy muodostamaan tarkkoja karttoja, jotka näyttävät maailman reaaliaikaisesti. Siksi Ukrainan varapääministeri pyysi maaliskuussa sar-yhtiöitä lähettämään kuvaansa hallituksen käyttöön.

Sar-satelliiteilla on aikaisemmin paljastettu Kiinan ohjussiiloja, tarkkailtu taifuunin jälkeisiä tulvia ja metsäpalojen leviämistä. Niillä pystyy kuvaamaan hurrikaanin läpi ja tarkkailemaan, mitä Pohjois-Koreassa tehdään keskellä yötä. Sar-satelliiteilla voi jopa nähdä auton jäljet lumessa tai mudassa pimeänä ja myrskyisenä päivänä.

Lue myös: Venäjä kaapii nyt varastosta panssareita, joita Neuvostoliitto valmisti viimeksi 1970-luvulla: "Kyllä se siltä näyttää"

Satelliittikuvilla on myös merkittävä osuus valheellisen tiedon paljastamisessa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti, että Butshan kaduille tapetut siviilit olivat Ukrainan armeijan tekemää lavastusta. Satelliittikuvista kuitenkin paljastui, että ruumiita oli kaduilla jo kaksi viikkoa ennen venäläisjoukkojen vetäytymistä.

Sar ei itsessään ole uutta teknologiaa, vaan se keksittiin jo 1950-luvulla Yhdysvalloissa. Teknologia oli kuitenkin pitkään kiellettyä, sillä maan hallitus pelkäsi uskomattoman tarkan satelliittikuvan paljastavan esimerkiksi salaisia sotilastukikohtia. Rajoitukset eivät tietenkään koskeneet ulkomaisia yhtiöitä ja Yhdysvallat ostikin sar-kuvaa ulkomailta. Yhdysvallat on purkanut teknologian sääntelyä asteittain vuodesta 2009 saakka.

0:32imgSatelliittiyhtiö Maxar on julkaissut kuvia muun muassa Mariupolin lähistöltä, jonne ilmestyi 40-metrinen joukkohauta.

Lue myös: Zelenskyi suostuu puhumaan vain suoraan Putinille: "Jos hän ymmärtää todellisuutta, niin ehkä me voimme löytää diplomaattisen ratkaisun"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota