Washington Post julkaisi eilen noin pari viikkoa sitten kadonneen ja murhatuksi epäillyn sauditoimittajan kolumnin. Kolumni jäi luultavasti hänen viimeisekseen.
Kotimaansa Saudi Arabian hallintoa ankarasti arvostelleen toimittajan teksti vaati sananvapautta arabimaailmaan.
Toimittaja Jamal Khashoggi vaati tekstissään arabimaailmaan sananvapautta. Se on hänen mukaan tärkeintä, mitä arabimaailma tällä hetkellä tarvitsee.
"Joko väärää tietoa tai ei tietoa ollenkaan"
Khashoggi kirjoittaa, että Freedom Housen Vapaus maailmassa -raportti on arabimaailman kannalta karua luettavaa. Ainoa vapaaksi luokiteltu arabimaa on Tunisia. Jordania, Kuwait ja Marokko ovat ”osittain vapaita”.
Kaikki muut arabimaat ovat epävapaita. Khashoggi kirjoittaa, että tämän seurauksena maiden kansalaisilla on ”joko väärää tietoa tai ei tietoa ollenkaan”. Se tekee jokapäiväisen elämän ongelmista keskustelemisen mahdottomaksi.
Arabikevät toi kansalaisten suurelle enemmistölle toivon pilkahduksen paremmasta ja vapaammasta yhteyskunnasta. Nyt se on Khashoggin mukaan mennyttä.
– Maat vajosivat takaisin status quohon tai entistä karumpiin oloihin.
– Valtiojohtoisen median todellisuus hallitsee arabimaissa julkista psyykeä. Vaikka monet eivät usko valtiojohtoista mediaa, he joutuvat silti sen uhriksi, Khashoggi kirjoittaa.
Kansainvälinen foorumi tuottamaan riippumatonta tietoa
Khashoggi lisää, että on surullista, ettei tilanne todennäköisesti muutu lähitulevaisuudessa.
Khashoggin mukaan tulevaisuudessa pitäisi luoda kansainvälinen foorumi arabimaiden riippumatonta tiedonvälitystä varten. Sen olisi oltava täysin erossa maiden ”nationalististen hallitusten levittämästä propagandasta”.
– Vain tätä kautta ihmiset voivat puuttua rakenteellisiin ongelmiin, joita heidän yhteiskuntansa kohtaavat.
"Minun on myönnettävä, ettei hän palaa"
Lehti sai kolumnin sen kääntäjältä päivä sen jälkeen, kun Khashoggi ilmoitettiin kadonneeksi.
Washington Post kertoo julkaisevansa kolumnin vasta nyt siksi, että he odottivat, että Khashoggi löytyisi vielä elossa jostakin, ja voisi itse osallistua tekstinsä viimeistelyyn.
– Minun on on nyt myönnettävä, ettei sitä tapahdu, sanoo lehden ulkomaanosaston toimituspäällikkö Karen Attiah Khashoggin kolumnia edeltävässä saatetekstissä.
Khashoggi oli pitkään arvostellut teksteissään Saudi Arabian kuningashuonetta muun muassa sananvapauden puutteen takia. Hän katosi Saudi Arabian Istanbulin-konsulaaltista 2.10. eikä häntä ole nähty sen koommin. Turkki on syyttänyt Saudi Arabiaa Khashoggin murhaamisesta ja ruumiin paloittelemisesta.