Kommentti: Sauditoimittajan katoamisesta syntyi kansainvälinen trilleri – ja sitä ympäröi vuoden äänekkäin hiljaisuus

1:01img
Julkaistu 12.10.2018 18:57
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Jamal Khashoggi meni elävänä konsulaattiin, mutta tuli ulos kidutuksen jälkeen saudien paloittelemana, sanoo Turkki. Millä vuosisadalla eletään?, kysyy MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen. 

Lokakuun 2. vuonna 2018 voi jäädä päiväksi, jolloin Saudi-Arabian julkisuudessa esittämän edistyksellisyyden seitsemän hunnun tanssin takaa paljastui kaunottaren sijaan karmeus. Onko Saudi-Arabia sittenkin jollain aivan muulla aavikkovuosisadalla elävä tyrannia, joka sumeilematta eliminoi vähäisen arvostelijan?

Uumoilu elää niin kauan, kun julkisuuteen tulee Khashoggi itse tai tallenne siitä, että hän myös poistui yhtenä kappaleena Saudi-Arabian konsulaatista Istanbulissa.

Presidentti Recep Tayip Erdoganin Turkki on muuttunut tapahtuman myötä sananvapauden sortajasta sen puolustajaksi. Turkki on turhautunut, koska se ei diplomaattista käyttäytymistä säätelevän 1961 Wienin sopimuksen mukaan voi vain rynnäköidä saudien edustustoihin.

Niinpä se vuosi julkisuuteen teoriansa, jonka mukaan saudien teloituskomppania saapui yöllä Istanbuliin, kävi tappamassa Khashoggin, ja lensi illalla pois. Mukana Turkin mukaan oli kuolinsyyntutkija ja luusaha ja palatessa paljon käsimatkatavaraa.

Edelleen Turkin mukaan saudikonsulaatin turkkilaisille työntekijöille oli annettu yllättäen vapaapäivä. Yhtä yllättäen - saudien mukaan - valvontakamerat eivät sattuneet toimimaan, kun Khashoggi poistui.

Saudit kyllä kutsuivat turkkilaiset katsastamaan konsulaattia muutama päivä myöhemmin. Kummallisessa uutisvideossa vakavailmeinen saudi menee pienelle komerolle ja aukaisee sen kuin osoittaakseen, ettei Khashoggi ainakaan täällä ole.

Onko mikään tästä ollenkaan uskottavaa?

Presidentti Donald Trump oli kerrankin vähäsanainen todetetessaan, että tietää tapauksesta yhtä paljon kuin muutkin, eli ei mitään. Yhdysvaltain ja Ranskan vaatimukset saudeille avoimesta selvityksestä ovat kaikuneet kuuroille korville. Vielä toistaiseksi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman on ollut vaiti.

Se on ollut tämän vuoden äänekkäintä hiljaisuutta.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti