WHO: Israel suostuu tulitaukoihin lasten poliorokotuksia varten Gazan kaistalla

Israel on suostunut keskeyttämään hyökkäykset Gazan kaistalla siksi ajaksi, kun YK:n terveysviranomaiset rokottavat palestiinalaislapsia poliota vastaan.

Asiasta on kertonut Maailman terveysjärjestön (WHO) korkea-arvoinen edustaja useille medioille, mukaan lukien AFP:lle sekä Haaretz-lehdelle.

WHO:n palestiinalaisalueiden edustajan Rik Peeperkornin mukaan Israelin asevoimat on suostunut kolmeen, kolme päivää kerrallaan kestävään tulitaukoon, joiden aikana rokotukset on määrä tehdä.

Haaretzin mukaan taistelut keskeytettäisiin aamukuuden ja iltapäivällä kello kolmen välillä niinä päivinä, kun tulitauoista on sovittu.

Alkavat sunnuntaina

Tulitauot alkavat Peeperkornin mukaan sunnuntaina Gazan kaistan keskiosasta ja siirtyvät eteläosan jälkeen Pohjois-Gazaan. Kullakin alueella taistelut keskeytetään kolmena päivänä.

– Keskustelimme ja sovimme (Israelin kanssa), että kampanja alkaa syyskuun ensimmäisenä päivänä Gazan keskiosassa (ja jatkuu) kolmen päivän ajan. Rokotusten aikana pidetään humanitaarinen tauko, Peeperkorn sanoi.

Tarvittaessa Israel suostuu vielä yhteen lisäpäivään, hän sanoi.

Myös äärijärjestö Hamas on sanonut tukevansa "humanitaarista taukoa".

AFP:n mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on painottanut, ettei kyse ole varsinaisesti aselevosta.

Rokotuksia yli 640 000 lapselle

Sekä Yhdysvallat että EU ovat ilmaisseet huolensa polion eli lapsihalvauksen leviämisestä Gazan kaistalla, jossa humanitaarinen katastrofi on jatkunut kuukausia. 

Tässä kuussa Gazassa todettiin ensimmäinen poliotapaus alueella 25 vuoteen. Tartunnan saanut oli rokottamaton kymmenkuinen vauva.

YK:n alaiset järjestöt ovat sanoneet aikovansa jakaa rokotuksia yli 640 000 lapselle alueella.

Poliovirus on erittäin tarttuva ja leviää useimmiten viemärien ja saastuneen veden välityksellä. Hygieniaolosuhteet Gazan kaistalla ovat olleet hälyttäviä sen jälkeen, kun Israel tuhosi suuren osan Gazan kaistan infrastruktuurista hyökkäyksissään Hamasia vastaan.

Tauti voi aiheuttaa pienillä lapsilla epämuodostumia ja halvaantumisia, ja se voi myös johtaa kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat