WHO: Koronavirus aiheuttaa myös toisen maailmanlaajuisen vitsauksen – disinformaation tulvan

1:30img
Koronavirus tappaa sairaanhoitajia Kiinassa.
Julkaistu 14.02.2020 22:23
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Koronaviruksen leviäminen maailmalla on saanut aikaan disinformaation tulvan, uutisoi Maailman terveysjärjestö WHO.

BBC:n mukaan WHO kehottaa teknologiayrityksiä ryhtymään tiukempiin toimiin torjuakseen koronavirukseen liittyviä vääriä uutisia. WHO on nimittänyt väärien uutisten leviämistä "infodemiaksi", joka tulee sanoista informaatio ja epidemia.

Lue myös: Koronaviruksesta Wuhanista käsin vlogannut mies katosi mystisesti – esiintyi riutuneen näköisenä viimeisimmissä päivityksissään

Tällä hetkellä yli tuhat ihmistä on kuollut koronavirukseen. WHO:n digitaalisten yritysratkaisujen johtaja Andrew Pattison sanoi väärien tietojen leviävän jopa virustakin nopeammin. Väärät väitteet, joiden mukaan koronavirus on saanut alkunsa lepakkokeitosta ja se voidaan parantaa valkosipulilla ja c-vitamiinilla, leviävät verkossa. Koronaviruksen torjumisesta on myös ilmestynyt lukuisia kirjoja, jotka Pattisonin mukaan eivät pohjautuneet tieteeseen.

Pattison puhui asiasta eilen teknologiayritysten kokouksessa, joka pidettiin Facebookin pääkonttorissa Kaliforniassa. Paikalla oli Facebookin lisäksi muun muassa Google, Apple ja Airbnb.

Lue myös: Vaivihkainen tapa sairastuttaa todennäköisemmin kuin ovenkahvan nuoleminen – tämä sinun pitäisi tietää pöpöistä

55873899

Jopa lemmikkejä suojellaan koronavirustartunnalta Kiinassa.

Toimiin ryhdytty

Sosiaalisen median yritykset ovat jo ryhtyneet toimiin väärien väitteiden poistamiseksi koronaviruksen ympäriltä.

Facebook, Twitter, Youtube ja TikTok ohjaavat jo käyttäjiä, jotka etsivät tietoa koronaviruksesta, WHO:n tai paikallisten terveysjärjestöjen sivuille. Tärkeää on se, että ihmiset saavat faktatietoa koronaviruksesta eivätkä pohjaa mielikuviaan vääriin uskomuksiin.

Kiinaa on myös syytetty väärien tietojen levittämisestä ja koronaviruskuolemien määrien väheksymisestä. Todellisten tartuntojen määrän arvioidaan olevan paljon suurempi kuin mitä julkisuuteen on kerrottu.

Tuoreimmat aiheesta

WHO