WHO: Olosuhteet Gazassa kauheat – potilaat odottavat kuolemaa sairaaloissa

Olosuhteet Gazan vielä toiminnassa olevissa sairaaloissa ovat kauheat, kuvailee Maailman terveysjärjestö WHO:n virkamies. Hänen mukaansa potilaat odottavat sairaaloissa kuolemaa merkittävien henkilöstö- ja tarvikepuutteiden vuoksi.

Viisi viikkoa Gazan kaistalla viettänyt ensihoitoryhmän koordinaattori Sean Casey kertoo nähneensä joka päivä vakavista palovammoista tai avomurtumista kärsiviä sairaalapotilaita, jotka joutuivat odottamaan hoitoon pääsyä tuntien tai päivien ajan.

Alueella oli ennen Israelin viime kuukausien ilmaiskuja ja hyökkäyksiä 36 sairaalaa, joista vain 16 on enää toimintakunnossa. Casey vieraili itse kuudessa gazalaissairaalassa.

– Olen henkilökohtaisesti nähnyt terveydenhuoltojärjestelmän nopean heikkenemisen, Casey sanoi toimittajille YK:n päämajassa Yhdysvaltain New Yorkissa.

Hän kuvaili nähneensä Gazan pohjoisosissa potilaita, jotka käytännössä vain odottivat kuolemaa sairaalassa, jossa ei ollut polttoainetta, sähköä tai vettä.

– Yritimme joka ikinen päivä seitsemän päivän ajan toimittaa polttoainetta ja tarvikkeita pohjoiseen Gazan kaupunkiin, Casey sanoi.

– Joka päivä nuo koordinoituja liikkeitä koskevat pyynnöt evättiin, hän lisäsi.

Casey kuvaili humanitaarisen katastrofin vain pahenevan ja pahenevan. WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin aiemmin esittämiä vaateita heijastellen Casey sanoi, että kaikkein kriittisin tarve Gazassa on tulitauolle.

Apua siviileille ja panttivangeille

Humanitaarista apua ja lääkkeitä on saapunut vihdoin Israelin hyökkäysten pahoin runtelemaan Gazaan, Qatarin ulkoministeriön edustaja kertoi myöhään keskiviikkona. Lääkkeiden toimittamista odotettiin keskiviikkona Israelin jatkaessa iskujaan.

Ranskan ja Qatarin aiemmin tällä viikolla välittämä sopimus mahdollisti lääkkeiden ja humanitaarisen avun saamisen Gazaan, jos alueella pidetyille panttivangeille toimitetaan niin ikään lääkkeitä. Asiasta sovittiin tiistaina.

Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sopimuksen mukaan 45 panttivangin odotetaan saavan lääkkeitä.

Keskiviikkona Hamas asetti uudet ehdot lääketoimituksille vaatien muun muassa, ettei Israel saisi tarkastaa lääkkeitä kuljettavia kuorma-autoja. Lisäksi Hamasin edustaja vaati, että jokaista panttivangeille suunnattua lääkelaatikkoa kohden Gazan asukkaille toimitetaan tuhat laatikkoa.

Israelin puolustusministeriön alainen COGAT-virasto kertoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona, että viisi lääkkeitä kuljettavaa ajoneuvoa tarkastettaisiin Kerem Shalomin rajanylityspaikalla.

Israel tarkastaa lähtökohtaisesti kaikki Gazan kaistalle suuntaavat avustuskuljetukset.

Ministeriö: Israelin iskuissa kuollut yli 24 400

Aiemmin keskiviikkona kaksi lääkkeitä kuljettavaa qatarilaiskonetta saapui Egyptiin el-Arishin kaupunkiin lähelle Rafahin rajanylityspaikkaa. Qatarin ulkoministeriön mukaan lentokoneissa oli 61 tonnia avustustarvikkeita mukaan lukien lääkkeitä.

Israel on käynyt viime kuukaudet veristä sotaa Gazassa. Hamasin hallinnoiman terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazassa yli 24  400 ihmistä, joista yli 70 prosenttia on ollut naisia ja lapsia.

Israel julisti sodan Hamasia vastaan sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat olivat tehneet lokakuun alkupuolella Israeliin yllätyshyökkäyksen, jossa sai Israelin mukaan surmansa noin 1  140 ihmistä.

Israelin mukaan Hamas otti hyökkäyksen yhteydessä noin 250 panttivankia ja vei heidät Gazaan. Israelilaisviranomaisten mukaan Gazassa on edelleen reilusti toistasataa panttivankia, joista 27:n uskotaan kuolleen.

Hamas vapautti kymmeniä panttivankeja marraskuussa osapuolten välisen aselevon yhteydessä. Vastineeksi Israel vapautti palestiinalaisvankeja Israelin vankiloista.

Lue myös:

    Uusimmat