Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on katastrofaalinen, sanoo viisi YK:n alaista järjestöä. Lauantaisessa lausunnossaan järjestöt peräänkuuluttavat lisää kansainvälistä apua tiheästi asutetulle alueelle.
Järjestöjen mukaan yli 1,6 miljoonaa ihmistä on kriittisen humanitaarisen avun tarpeessa päälle kahden miljoonan asukkaan Gazassa. Lausunnon mukaan lapset, raskaana olevat naiset ja vanhukset ovat edelleen haavoittuvimpia, ja lähes puolet Gazan väestöstä on lapsia.
Lausunnossa alleviivataan humanitaarisen tilanteen Gazassa olleen epätoivoinen jo ennen viimeisintä konfliktia.
– Nyt se on katastrofaalinen. Maailman on tehtävä enemmän, järjestöt peräänkuuluttivat.
Lausunnon olivat allekirjoittaneet Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n lastenjärjestö Unicef, Maailman ruokaohjelma (WFP), YK:n kehitysohjelma (UNDP) ja YK:n väestörahasto (UNFPA)
Lue myös: Israel iski pakolaisleiriin miehitetyllä Länsirannalla: "Siellä suunniteltiin terrori-iskua" – MTV seuraa sotaa Israelissa
Israel kiihdyttää iskujaan Gazaan
Israel sanoi lauantaina kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan. Amiraali Daniel Hagari perusteli päätöstä sillä, että Israelin täytyy edetä sodan seuraavaan vaiheeseen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Israelin odotetaan myös käynnistävän maahyökkäyksen saarrettuun Gazaan piakkoin.
– Lisäämme hyökkäyksiä, ja siksi kehotin Gazan kaupungin asukkaita jatkamaan liikkumista etelään turvallisuutensa vuoksi, Hagari sanoi.
Israel on koonnut joukkojaan Gazan vastaiselle rajalle, ja asevoimien komentajat vierailivat rintamayksiköissä lauantaina.
– Me menemme Gazaan, esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Herzi Halevi kertoi eräälle jalkaväen prikaatille vierailun yhteydessä.
Lue myös: WHO kehottaa Israelia päästämään Gazaan veden, ruuan ja lääkkeiden lisäksi myös polttoainekuljetukset
Pommitukset jatkuneet Gazan eteläosissakin
Israel on kehottanut yli miljoonaa alueen pohjoisosissa asuvaa gazalaista siirtymään etelään oman turvallisuutensa vuoksi. Paikallisten viranomaisten mukaan pommitukset ovat kuitenkin jatkuneet myös alueen eteläosissa.
Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin jo noin kahden viikon ajan. Lisäksi Israel on julistanut Gazaan täyden piirityksen ja katkaissut veden, sähkön, polttoaineen ja ruoan toimitukset alueelle.
Ensimmäiset humanitaarista apua kuljettavat rekat ylittivät Rafahin rajanylityspaikan lauantaina aamupäivällä Egyptistä Gazaan. Uutiskanava CNN:n mukaan raja suljettiin sen jälkeen, kun 20 rekkaa oli ylittänyt sen.
Israelin iskuissa Gazaan on Hamas-hallinnon viranomaisten mukaan kuollut noin 4 400 ihmistä. Israel alkoi pommittaa Gazaa vastaiskuna Hamasin kaksi viikkoa sitten Israeliin tekemään yllätyshyökkäykseen, jossa sai Israelin mukaan surmansa ainakin 1 400 ihmistä.
2:16
Lue myös: Avustuskuljetuksia päästettiin Gazaan – Biden: "Ensimmäiset 20 rekkaa ovat testi"
Yli puolet gazalaisista jättänyt kotinsa
YK:n mukaan yli puolet Gazan asukkaista on joutunut jättämään kotinsa. Tästä huolimatta satojentuhansien siviilien uskotaan olevan edelleen Gazan pohjoisosissa, koska he eivät ole halunneet tai kyenneet lähtemään.
Lisäksi yli 40 prosenttia kaikista Gazan asunnoista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut, kertoo YK paikallisten viranomaisten tietoihin pohjaten.
Tuhannet ovat hakeutuneet suojaan leiriin, joka on perustettu Gazan eteläosassa sijaitsevaan Khan Yunisin kaupunkiin. Hamas-hallinnon viranomaisten mukaan Khan Yunisin alueella on kuollut tuoreeltaan yhdeksän ihmistä ilmaiskussa.
Fadwa al-Najjar kertoo uutistoimisto AFP:lle kävelleensä seitsemän lapsensa kanssa kymmenen tunnin ajan päästäkseen leirille. Matkansa aikana he joutuivat paikoin ryntäämään pakoon, kun ohjukset osuivat heidän ympärilleen.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres peräänkuulutti lauantaina humanitaarista tulitaukoa Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa. Guterres kuvaili konfliktia kauheaksi painajaiseksi.
Guterres esitti vaateensa Egyptin Kairossa järjestetyssä huippukokouksessa, joka arabidiplomaattien mukaan osoittautui lopulta hedelmättömäksi.
Lue myös: Korkea-arvoiselta saudiprinssiltä yllättävä ulostulo: Haukkuu Hamasin, Israelin ja lännen
"Sota paljastanut vian arvoissa"
AFP:lle nimettömänä huippukokouksen antia kommentoineiden arabidiplomaattien mukaan kokouksessa ei päästy sopimukseen. Heidän mukaansa länsimaiden edustajat olivat halunneet, että vastuu tilanteen kärjistymisestä asetettaisiin täysin Hamasille, mikä ei sopinut arabijohtajille.
Sen sijaan Egyptin presidentin kanslia julkaisi diplomaattien mukaan lausunnon, joka laadittiin arabiedustajien hyväksynnällä. Lausunnossa arvioitiin, että sota oli paljastanut vian kansainvälisen yhteisön arvoissa.
Lausunnon mukaan maailman johtajat ovat pitkään yrittäneet hallita konfliktia eivätkä lopettaa sitä pysyvästi. Johtajien kerrotaan ehdottaneen väliaikaisia ratkaisuja ja lievittäviä toimenpiteitä, jotka "eivät täytä kärsivän kansan vähäisimpiäkään toiveita".
Vastauksessaan Israel valitti sitä, kuinka kokouksessa ei ollut selkeästi tuomittu "islamistista terroria", joka uhkaa Lähi-idän aluetta ja koko maailmaa.
Lue myös: Yhdysvallat valmistelee uusia joukkojaan Lähi-itään – noin 2000 sotilasta valmiustilassa
Israelilaisjoukot ottivat yhteen Hizbollahin kanssa
Israelilaisjoukot ottivat lauantaina yhteen äärijärjestöjen taistelijoiden kanssa myös Libanonin vastaisella rajalla. Libanonissa toimiva Hizbollah sanoi neljän taistelijansa saaneen surmansa, ja Islamilainen jihad ilmoitti yhden taistelijan kuolleen.
Konfliktin Israelin asevoimien ja Iranin tukeman radikaali-islamistisen Hizbollahin välillä on pelätty yltyvän entisestään.
Väkivaltaisuuksia on nähty myös Israelin miehittämällä Länsirannalla. Paikallisen terveysministeriön mukaan alueella on surmattu 84 palestiinalaista Hamasin 7. lokakuuta tekemän yllätyshyökkäyksen jälkeen.
Lauantaina tuhannet marssivat muun muassa Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa osoittaakseen tukeaan palestiinalaisille. Lontoossa palestiinalaisia tukevaan ja Gazan pommituksia vastustavaan mielenosoitukseen osallistui lauantaina noin satatuhatta ihmistä.
Lue myös: Räjähdystä odottava ruutitynnyri? Näin Israelin ja Hamasin sota pahimmillaan voi laajentua
1:26