Maailman terveysjärjestö WHO syyttää rikkaita maita koronarokotteiden ahnehtimisesta.
WHO:n mukaan on varakkailta valtioilta "järjetöntä ahneutta" harkita rokotteiden lisätehostetta, eli kolmatta piikkiä, samaan aikaan kun köyhemmissä maissa ihmiset jäävät vailla rokotesuojaa alttiiksi virukselle.
Yhä vihaisemman sävyn ottanut WHO sanoo, että maailma katsoo myöhemmin häveten taaksepäin, jos se tietoisesti päättää jättää heikoimmat pandemian armoille. WHO:n hätätilatoimien johtaja Michael Ryan korostaa, että kriisissä on ensin tehtävä eniten hyötyä ja elämää pelastavia valintoja.
4:21Voiko sydäntulehduksilla ja koronarokotteilla olla yhteys? Fimean ylilääkäri kertoo, mitä oireista tiedetään
Neljä maata on ilmoittanut rokotteen tehostamisohjelmasta ja kourallisen muita maita tiedetään harkitsevan lisäpiikin antamista, sanoo WHO:n johtava tutkija Soumya Swaminathan.
Hän toteaa, että tällä hetkellä ei ole tieteellistä näyttöä siitä että koronarokotteen lisätehosteita tarvitaan ehdottomasti.
Britannia poistaa useimmat rajoitukset
Ranskassa määrätään koronarokotukset pakollisiksi terveydenhuollon työntekijöille, ilmoitti presidentti Emmanuel Macron tänään. Hän myös ilmoitti, että elokuun alusta lähtien Ranskan ravintoloihin ja muihin vastaaviin tiloihin pääsee sisään vain koronapassia näyttämällä.
Niin ikään Kreikka julkisti päätöksen, jonka mukaan koronarokotukset tulevat pakollisiksi kaikille terveydenhuollon työntekijöille. Pääministeri Kyriakos Mitsotakis lisäsi, että määräys koskee myös vanhainkotien henkilökuntaa.
Britannian hallitus vahvisti tänään, että se aikoo toteuttaa suunnitelmansa "vapauden päivästä". Maan on tarkoitus poistaa ensi viikon alussa useimmat koronarajoituksensa. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Britannia ottaa ison riskin, koska maassa todetaan päivittäin yli 30 000 koronatartuntaa.