Omikron- ja deltamuunnos ovat aiheuttaneet yhdessä vaarallisen koronatsunamin, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus Reutersin mukaan.
Viime päivinä päiväkohtaisia koronatartuntaennätyksiä on rikottu ympäri maailmaa. Esimerkiksi Ranskassa todettiin äskettäin päivässä 208 000 uutta tartuntaa. Niin ikään esimerkiksi Tanskassa, Portugalissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa on rikottu ennätyksiä.
Myös Suomessa on ensimmäistä kertaa puhkaistu 3 000 päivittäisen tartunnan raja.
Suomen viralliset koronaluvut myös todennäköisesti ovat alakanttiin, totesi THL:n johtaja Mika Salminen eilen. Tämä johtuu siitä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin koronalukujen saamisessa THL:n rekisteriin on ollut viime aikoina ongelmia.
Ranskan terveysministeri Olivier Véranin mukaan omikronin myötä on turha puhua uudesta korona-aallosta. Kyse on pikemminkin hyökyaallosta, hän totesi.
Koronan omikronmuunnoksen onkin todettu olevan huomattavasti edeltäjiään herkemmin tarttuva.
Alustavat tutkimustulokset Englannista ja Skotlannista kuitenkin tuovat myös toivoa: Omikron vaikuttaa keskimäärin aiheuttavan lievemmän taudin kuin delta.
Lue myös: Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla todettu koronatartunta
Delta ja omikron ovat "kaksoisuhka"
WHO:n Tedros pitää nykytilannetta "kaksoisuhkana", josta omikron ja delta yhdessä vastaavat.
– Tilanne tuo valtaisasti painetta uupuneille terveydenhuollon ammattilaisille. Terveydenhuoltojärjestelmät ovat romahtamisen partaalla, hän arvioi.
Suomessa tilanne ei ole vielä näin vaikea, sillä sairaalahoidon tarve ja kuolemantapaukset eivät ole kasvaneet samaa tahtia tartuntojen kanssa.
– Sairaalakuormitus on toistaiseksi melko vakaa, mutta emme tiedä, mihin omikronin aiheuttamat suuret tapausmäärät loppupeleissä johtavat, totesi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki eilen tiedotustilaisuudessa.
– Koronaviruspotilaiden määrä pitää saada laskuun, Voipio-Pulkki sanoi.
Kolmansille rokotuksille kritiikkiä
Suomessa kolmannen koronarokoteannoksen on saanut yli miljoona ihmistä. WHO:n Tedrosin mukaan rikkaiden maiden tehosterokotekampanjat todennäköisesti pitkittävät pandemiaa, sillä rotetteet ovat poissa köyhemmistä maista.
– Se antaa virukselle enemmän mahdollisuuksia levitä ja mutatoitua, Tedros perustelee.
Tedros toivookin maailmalta yhteistä uudenvuodenlupausta. WHO:n johtaja haluaa, että 70 prosenttia maailman väestöstä olisi koronarokotettu ensi vuoden puoliväliin mennessä.
Tällä hetkellä tilanne on se, että yli 100:ssa valtiossa alle 40 prosenttia ihmisistä on rokotettu koronaa vastaan, WHO muistuttaa.
2:04Koronarokotteiden jako työterveydessä kiihtyy ensi viikolla.