Wikipediaan halutaan lisää naisia – sisällöstä paistaa miehinen näkökulma: "Hänestä puhuttiin vain miehensä rouvana"

Wikipediaan pyritään samaan lisää naisia koskevia henkilöartikkeleita. Kaupallinen wikipedisti kokee naisten vähäisen määrän palvelussa ongelmallisena.  

– En usko, että ihmiset ajattelevat tuota ongelmaa. Tietoisuutta pitäisi nostaa, kaupallinen wikipedisti Johanna Janhonen huokaisee. 

Ongelmana on Wikipedian miehisyys. 

Yrittäjänä toimiva Janhonen on viettänyt palvelussa lukuisia tunteja ammattinsa vuoksi, sillä vuodesta 2010 lähtien hän on kirjoittanut ja korjannut yritysten Wikipedia-sivuja maksua vastaan. 

– Kirjoittaessani ensimmäisiä artikkeleita englanninkieliselle puolelle, huomasin nukkekoteilun uranuurtajan, jolle ei ollut annettu omaa nimeä. Hänestä puhuttiin vain miehensä rouvana, Janhonen antaa esimerkin vapaan sanakirjan ongelmasta.

Janhosen mukaan naisten pieni osuus muokkaajien joukossa näkyy aiheissa, joista palveluun kirjoitetaan. Artikkeleissa esiintyy myös välillä tietämättömyyttä pitkälti naisia koskevissa asioissa, kuten kuukautisissa. Näitä Janhonen on päivittänyt asiakkaidensa puolesta. 

Käynnissä kampanja tilanteen korjaamiseksi

Huhtikuun alussa vain alle 20 prosenttia suomenkielisistä henkilöartikkeleista käsitteli naisia.  

Janhosen mukaan tämä on ongelmallista, sillä Wikipedian sisältö vaikuttaa maailmankuvaan ja siihen, minkälaisia ihmisiä pidetään tärkeänä. 

Tällä hetkellä käynnissä on Wikiprojektin kuukausikilpailu Punaisten linkkien naiset 2021. Tarkoituksena on “sinistää” naisia käsittelevien artikkeleiden linkit, eli luoda naisista kertovia sivuja. 

Kyseessä on kriittinen ympäristö 

Laajassa käytössä olevan Wikipedian tarina alkoi noin 20 vuotta sitten. Tekniselle alustalle pystyi aluksi tuottamaan sisältöä ainoastaan koodikielen avulla. 

Tämä Janhosen mukaan voinut aluksi pelottaa naiset pois sisällöntuotannosta. 

– Wikimedia-säätiö toi helpomman editorin naiskirjoittajien määrän lisäämiseksi. Jos henkilö osaa kirjoittaa Wordiin tekstiä, niin hän osaa kirjoittaa sitä myös Wikipediaan. 

Janhonen kuvailee palvelun kulttuurin olleen myös hyvin miehinen jo alusta alkaen.  

– Keskustelukulttuuri koetaan välillä aggressiiviseksi. Wikipediaa pidetään konfliktialueena. 

Keskustelulla viitataan sivuja päivittävien henkilöiden kommunikointiin alustalla.  

Janhonen uskoo, että artikkeleiden muokkaaminen vaatii rohkeutta ja vahvaa mielipiteensä puolustamista. Tutkimuksen mukaan myös pienempi osa naisista kuin miehistä edes tietää, että sivuja voi muokata kuka tahansa.  

– Kilpailun myötä uusia naisia on tullut päivittäjiksi ja he ovat olleet järkyttyneitä lukiessaan keskusteluja. Kulttuuri yllättää uusia ihmisiä: “Miten jollain voi mennä päivä pilalle valitsemastani aiheesta?” 

Milloin henkilö on tarpeeksi merkittävä? 

Janhosen mukaan on välillä vaikea määritellä, milloin henkilö on siinä asemassa, että hänestä voidaan tehdä Wikipedia-sivu.  

– Jos muusikot ovat julkaisseet levy-yhtiön kautta musiikkia, niin he ovat merkittäviä. Jos he ovat tehneet omakustanteita, niin rajasta käydään keskusteluja, hän antaa esimerkiksi. 

Hyvä nyrkkisääntö on ihmisen saama noteeraus mediassa, sillä sivujen luomiseen tarvitaan merkittäviä lähteitä.  

– Jos media noteeraa enemmän miehiä, niin heistä on myös helpompi kirjoittaa Wikipedia-sivuja, Janhonen muistuttaa.  

Janhonen sanoo, että Wikipedia on tällä hetkellä ainoa suomenkielinen tietosanakirja, jota edelleen päivitetään. Siksi on tärkeää, että siellä on tietoa kaikista merkittävistä ihmisistä sukupuoleen katsomatta. 

Henkilöartikkeleissa kerrotaan ihmisistä neutraalisti myös asioita, joita he eivät itse kertoisi esimerkiksi kotisivuillaan. 

– Wikipedia ei unohda. 

Lue myös:

    Uusimmat