Tuore elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) kiistää, että hänen ministeripestinsä olisi "keskisormen näyttö" pääministeri Petteri Orpoa (kok.) kohtaan.
Wille Rydman (ps.). valittiin elinkeinoministeriksi, kun Vilhelm Junnila (ps.) erosi virastaan viime viikolla ääriliikekytköksien takia.
Rydman arvosteli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa kovasti sen jälkeen, kun Rydman erosi kokoomuksesta vuoden vaihteessa. On arvioitu, että Rydmanin nimittäminen ministeriksi olisi ollut ”keskisormen näyttö” Orpolle.
Rydman kiistää väitteen Huomenta Suomessa.
– Tämä on kummallinen ajatus, että hallituskumppanille jotain käsimerkkejä näytettäisiin ministerivalinnoilla.
Rydmanin mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran tärkein tavoite ministerivalinnalla on se, että perussuomalaiset onnistuu hallituksessa.
– Hän varmasti kasaa tuekseen sellaisen ministerijoukkueen, jonka hän uskoo parhaalla mahdollisella tavalla tukevan hallituksessa onnistumista. Olen tietysti hyvin otettu, että hän osoitti tällaista luottamusta itseäni kohtaan.
Orpo piti tiedotustilaisuuden torstaina Rydmanin nimityksestä. Orpo jätti Rydmanin nimen mainitsematta tilaisuudessa useampaan kertaan.
Orpon käytös ei yllätä Rydmania.
– Kaiken sen jälkeen, millaisia vääriä syytöksiä ja todella epäasiallista leimaamista itseeni on kohdistunut, niin eipä tämmöiset asiat varsinaisesti ole suurimpia murheitani.
Lue myös: Orpo: "Wille Rydman ei olisi voinut olla kokoomuksen ehdokas, moni puolueessa kokee tilanteen epämukavana"
Rydman viittaa syytöksillä seksuaalirikosepäilyyn. Helsingin Sanomien viime vuonna julkaiseman jutun mukaan Rydman oli käyttäytynyt ahdistelevasti nuoria naisia ja tyttöjä kohtaan. Poliisin mukaan rikosta ei tapahtunut.
Poliisi aloittaa esitutkinnan Helsingin Sanomien julkaisemasta jutusta. Rydman teki tutkintapyynnön siitä heinäkuussa 2022.
Rydman erosi tapauksen myötä kokoomuksen eduskuntaryhmästä kesäkuussa 2022 ja luopui jäsenyydestään kokoomuspuolueessa tammikuussa 2023. Perussuomalaisiin hän liittyi myöhemmin samassa kuussa.
Lue lisää: HS: Kansanedustaja Wille Rydman on käyttäytynyt ahdistavasti naisia kohtaan – Rydman kiistää väitteet
Kokoomuksen reaktio, yhdeksän naisen kertoma ja Wille Rydmanin puolustus – näin kansanedustajan kohua puidaan somessa
"Teemme parhaamme sen eteen, että Suomi menestyy"
"Olemme kaikki Suomella töissä"
Entisen ulkoministeri Timo Soinin mielestä Rydmanin nimittäminen ministeriksi on ”kettuilua” Orpoa kohtaan. Soini erosi perussuomalaisista vuonna 2017.
– Hänen analyysinsa perussuomalaisista taitaa kummuta hänen omasta happamuudestaan. Siitä, miten perussuomalaisille kävi, kun perussuomalaiset valitsivat hänen mielestään väärät henkilöt johtoon. Ja hän itse loikkasi puolueesta ulos, Rydman kuvailee.
Orpo ja entinen kokoomuksen puheenjohtaja Kai Mykkänen olivat tärkeissä rooleissa, kun Rydmanin seksuaalirikosepäilyä käsiteltiin kokoomuksessa.
Nyt tuoreen elinkeinoministerin mukaan kaikki puolueet voivat tehdä yhteistyötä hallituksessa ja ovat sitoutuneet yhteiseen hallitusohjelmaan.
– Mitä kauemmin joistakin tapahtumista on aikaa, niin sitä enemmän henkilötason kysymykset jäävät taustalle.
– Olemme kaikki Suomella töissä, teemme yhdessä parhaamme sen eteen, että Suomi menestyy.
Lue myös: Wille Rydman eroaa kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenyydestä
Kokoomuksestakin toivottiin jo poliisitutkintaa Wille Rydmanista – rikosoikeuden professori: "Poliisin näkökulmasta näyttää loppuun käsitellyltä"
Rydman arvostelee mediaa
Rydman esittää kovasti kritiikkiä mediaa kohtaan.
– Tiedotusvälineet saavat vapaassa yhteiskunnassa tehdä, mitä ne hyväksi katsovat, tietysti lain puitteissa.
Mediassa on tuotu viime aikoina esiin poliitikkojen vanhoja kuvia ja tekemisiä.
– Sitten mennään hyvin spekulatiivisiin juttuihin: joku ministeri väittää jotain mystistä viestiä solmion kuvioinneillaan. Toivoisin, että näitä asioita käsiteltäisiin vähän asiapohjaisemmin. Mutta media on vapaa tekemään, niin kuin hyväksi katsoo.
Rydmanin mielestä poliitikot ja mediat voivat vaikuttaa politiikan ilmapiiriin.
– Poliitikot voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, millainen mielikuva on. Median edustajien kannattaa miettiä sitä, onko se räväkin klikkiotsikko se, mitä kannattaa tavoitella.
Lue myös: Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu otti kantaa Iltalehden toimittajaan kohdistettuun uhkailuun
Ei osannut odottaa valintaa ministeriksi
Ministerivalinta tuli Rydmanille yllätyksenä. Hän sai tietää asiasta vasta silloin, kun Riikka Purra soitti hänelle valinnasta Rydmanin ajaessa autoa.
– Tiesin, että Riikka Purralla oli erilaisia pohdintoja asian tiimoilta, mutta en tiennyt, että oma nimeni olisi niissä pohdinnoissa.
Rydman toteaa, että perussuomalaiset tuntuu puolueena kodilta. Hän olisi voinut liittyä perussuomalaisiin jo poliittisen uransa alussa yli 20 vuotta sitten, jos puolue olisi ollut silloin samanlainen kuin tänä päivänä.
Silloin puolueella oli vähemmän kansanedustajia kuin nykyään.
– Päätökset tehdään aina kussakin ajassa. Silloin lähdin itse politiikkaan, niin perussuomalaiset sellaisena puolueena kuin se tänä päivänä on, ei vielä ollut käytännössä olemassa.
Lue myös: Kokoomuksesta eronnut Wille Rydman liittyy perussuomalaisiin
Tavoitteina työn ja hyvinvoinnin lisääminen
Rydmanin ministeripesti kestää kaksi vuotta. Sen jälkeen elinkeinoministeriksi astuu Sakari Puisto (ps.).
Rydmanin mukaan keskeistä hallituksen työssä on työn, kasvun ja hyvinvoinnin lisääminen. Nämä teemat liittyvät Rydmanin mielestä erityisesti elinkeinoministerin tehtäviin.
Hänen mukaansa Suomi on jäänyt taloudellisesti jälkeen muista Pohjoismaista.
– Väestö ikääntyy, ja hyvinvoinnin tasoa pitäisi ylläpitää tai viedä eteenpäin. Tarvitaan aikamoisia panostuksia siihen, että saamme Suomesta sellaisen yhteiskunnan, jossa työn tekeminen aina kannattaa. Ja jossa elämisen kustannukset ovat kohtuullisia. Ja joka on kiinnostava investointiympäristö myös ulkomaisille yrityksille.
Katso tästä koko Rydmanin Huomenta Suomen haastattelu:
10:16