Windows95man on nyt "aika hapoilla" – kaksikko lupaa syksylle uutta musiikkia

Windows95manin tunnelmat viisujen jälkeen 5:18
”Kuin heittäisi kännissä dartsia” – näin Windows95man ja Henri Piispanen kommentoivat videolla matalia yleisöpisteitään.

Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulaan saapunut mies koputtaa toimittajaa olkapäähän.

–  Hei anteeksi, saako kysyä – mitä täällä tapahtuu? Ketä täällä odotetaan? hän kysyy ja esittäytyy unkarilaiseksi.

Aulassa todella odotetaan: Kööpenhaminasta saapuva lento on jo vajaan tunnin myöhässä, eikä se tuloaulan näytön mukaan ole edelleenkään laskeutunut. Kyydissään kone tuo Suomen euroviisuedustajaa, kisassa sijalle 19 sijoittunutta Windows95mania eli Teemu Keisteriä sekä No Rules -kappaleen solistia Henri Piispasta, joita on ottamassa vastaan pari livekameraa, muutama toimittaja ja valokuvaaja sekä faneja kukkien ja nimikirjoitusvihkojen kanssa.

Unkarilaismies ei kuitenkaan ole ainoa, jolle odotuksen syy ei näytä olevan selvä. Jotkut aulaan saapuvat ihmettelevät mediavastaanottoa ääneen, vilkuttelevat kameroille tai ottavat tilanteesta valokuvia, jotkut teeskentelevät olevansa itse niitä, joiden vuoksi media on paikalla.

Hieman puoli viiden jälkeen kaksikko viimein astuu ovista ulos, Keisteri pikselöity Windows-paita yllään. Vastaan rientää välittömästi faneja pyytämään yhteiskuvaa sekä viemään esimerkiksi kukkia. Varsinaisesta väentungoksesta ei voi puhua – mutta se tuskin kuluttavan viisukevään jälkeen haittaa. Kumpikin sanoo olevansa levon tarpeessa.

– Nyt on aika hapoilla, Keisteri myöntää ja kertoo suunnittelevansa menoa vaimon viljelypalstalle "vähän maadoittumaan".

"Aikamoinen vuoristorata"

Piispanen kuvailee olon olevan nyt huojentunut, ja samaa sanoo Keisteri. He eivät halua kommentoida kiivasta keskustelua Gazassa sotaa käyvän Israelin osallistumisesta kisaan tai sitä, miten kriisiytynyt tilanne kilpailijoille paikan päällä välittyi. Keisteri huomauttaa, että tapahtuneita täytyy sulatella, koska takana on "aikamoinen vuoristorata".

Vertauskuva tuskin on liioittelua: tämän vuoden viisutapahtuma oli monella tapaa poikkeuksellinen muun muassa boikottivaatimusten ja mielenosoitusten vuoksi, ja ennen finaalia Euroopan yleisradioliitto EBU:n uutisointiin kokoontuneen kriisikokoukseen.

Mitä terveisiä kaksikolla on faneille, jotka päätyivät boikotoimaan viisutapahtumaa?

– Kaikille on tilaa. En halua kommentoida enempää, Keisteri toteaa.

Windows-mies sanoo kuitenkin toivovansa, että tulevaisuudessa Euroviisut on iloisempi juhla.

– On pakko tapahtua joitakin muutoksia, ei voi tämä voi jatkua näin. Sen varmasti kaikki ymmärtävät.

Omassa lähitulevaisuudessa on luvassa – siis levon jälkeen – muun muassa keikkoja Suomessa ja Virossa. Keisteri ja Piispanen aikovat jatkaa esiintymistä ja musiikin tekemistä yhdessä, ja syksylle he lupaavat uutta musiikkia. Hektisen viisurutistuksen tauoillakin syntyi ideoita uusiin biiseihin.

–  Tämäkin oli vähän tämmöinen ex tempore taideprojekti, joka vähän eskaloitui.

Lue myös:

    Uusimmat