Työelämän hektisyys ja puhelimen viestit häiritsevät keskittymistämme. Aivotutkijat listasivat kirjassaan neljä neuvoja, joilla huomion saa palautettua takaisin olennaiseen.
Nykyajan tiivistahtinen työelämä ja älylaitteiden kutsuvat viestit ja päivitykset altistavat yhä useamman ihmisen ADT:n (attention deficit trait) eli itseaiheutetun keskittymishäiriön kehittymiselle.
Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala kuvaavat kirjassaan Keskittymiskyvyn elvytysopas (Tuuma-kustannus 2018), kuinka hektinen maailma vetää ihmisiä pois keskittymisestä: kohti säheltämistä, kiirettä ja kuormittumista, jossa aivot eivät enää toimi normaalisti.
ADT-tilan tunnuspiirre on itsensä keskeyttäminen. Eli jos ADT:stä kärsivä ihminen kerrankin saa rauhallisen hetken, hänellä on taipumus keskeyttää itse itsensä.
Lisää unta ja uusia tapoja
Huotilainen ja Moisala nostavat kirjassaan esiin muun muassa nykyisen työaikalain ongelmat keskittymiselle, mutta he listaavat myös muutamia tapoja, joilla jokainen "ADT-potilas" voi parantaa keskittymistään:
– Hanki päivittäinen uusi tapa! Se voi olla vaikkapa kiire-sanan jättäminen pois sanavarastosta, jokin hidas tehtävä kuten paitojen silittäminen tai ylimääräisten muistettavien asioiden ulkoistaminen muistivihkoon tai kännykän muistiinpano-ohjelmaan.
– Uni kuntoon! Tässä auttavat muun muassa pimennysverhot ja kirkasvalolamppu, ulkoilu ja liikunta sekä sopivan ateriarytmin löytyminen.
Puhelimen käyttöä kannattaa rajoittaa
Keskittymisessä auttaa myös muu mielekäs tekeminen. Mieltä voi rauhoittaa esimerkiksi uusilla harrastuksilla.
– Älykkäämmän elämän aakkoset! Voit hankkia vaikkapa uuden harrastuksen, kokeilla mielen rauhoittamisen ja hetkessä elämisen tekniikoita sekä opetella suunnitelmallisuutta ja kiitollisuutta.
Yksi tapa auttaa aivoja keskittymään on valita aika, jonka viettää älylaitteiden parissa.
– Älylaitteiden viisas käyttö! Puhelinta ei kannata ottaa vessaan, kännykkä kannattaa laittaa äänettömälle aina kuin mahdollista, näytön voi myös laittaa mustavalkoiseksi houkuttelevuuden vähentämiseksi. Puhelimeen voi myös ladata käyttöä rajoittavan sovelluksen, ja hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa älylaitteet kannattaa laittaa kokonaan pois.