Lääkäri ei voi kieltää potilasta nauhoittamasta vastaanottokeskusteluja.
Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen on tietoinen yleistyvästä ilmiöstä, jossa potilas haluaa nauhoittaa lääkärin kanssa käymänsä keskustelut. Keskisuomalaisen mukaan älypuhelinten aikakaudella keskustelujen nauhoittaminen on yleistynyt.
– Potilas-lääkärisuhde on luottamuksellinen. Rikkooko tämä jotenkin luottamuksellisesta suhdetta, erityisesti silloin, jos nauhoittaminen tapahtuu salaa tai yllättäen? Pärnänen kysyy.
Tietosuojavaltuutetun mukaan potilaalla on oikeus omien lääkärikeskustelujensa nauhoittamiseen – jopa salaa.
Syitä nauhoittamiseen voi olla useita. Potilas voi esimerkiksi muistinsa tueksi nauhoittaa keskustelut ja sen, mitä ohjeita lääkäriltä sai.
– Taustalla voi olla myös jonkinlainen epäluottamus lääkäriä kohtaan. Halutaan varmistaa, että on tiedossa, mitä on puhuttu tai tarve todistaa tai ainakin ajatus siitä, että pitää pystyä todistamaan lääkärin puheet.
Se, että potilasta ei ole kuunneltu tai hänen näkemyksiään ei ole otettu huomioon, voivat Pärnäsen mielestä ruokkia epäluuloa.
– Kieltämättä on niin, että osa meistä on lähtökohtaisesti luottavaisempia ja osa epäluuloisempia. Kummassakin päässä se voi mennä välillä vähän jo patologisenkin puolelle.
Viikoittain vastaanottoa pitävä Pärnänen ei itse ole ilmiöön törmännyt.
– Jos potilas haluaa lääkärikeskustelun nauhoittaa, niin tarkoituksenmukaista olisi, että tilanne olisi avoin ja puhuttu läpi.