Kriisichattien ja nettiterapian käyttö ovat kasvussa, sillä nuoret eivät saa muualta apua tarpeeksi nopeasti. Mielenterveysseuran mukaan nuorelle muutaman kuukauden odotus terapiaan on liian pitkä.
Tänään käynnistyneessä Suomen mielenterveysseuran Mielinauha-keräyksen sanoma on, että jokainen voi olla mukana rakentamassa mielenterveyden turvaverkkoa. Kriisiasiantuntijan mukaan yksi isoimmista ongelmista on, että nuoret eivät tule kuulluiksi.
Moni kokee avuttomuutta
Ellinoora on meidän muiden tavoin kokenut avuttomuutta siitä, kuinka auttaa mielenterveysongelmien kanssa taistelevia. Muusikko saa sosiaalisen median kautta lukemattomia viestejä, joista osa on suorastaan avunpyyntöjä.
– Esimerkiksi Instagramissa yksityisviestinä saan aika paljon yhteydenottoja. Siellä on yllätävänkin matala kynnys laittaa ventovieraalle ihmiselle omia tarinoitaan ja se pysäyttää kyllä. Minua kiinnostaa ihmisten mutkikkaat tarinat, mutta välillä on kädetön olo, kun haluaisi auttaa mutta ei ole konkreettisia keinoja. Olen kuitenkin todella kiitollinen kaikista viesteistä, Ellinoora kertoo.
Viestien sävy vaihtelee ilontäyteisistä elämän nurjia puolia käsitteleviin.
– Omalla kohdallani on ainakin murtunut mielikuva siitä, että suomalainen ihminen olisi tuppisuu, eikä ikinä kertoisi mitä hänelle kuuluu. Se on oman ammattini positiivisa puolia, että saa todellakin nähdä ihmisyyden kaikki puolet, muusikko toteaa.
Muusikko ei koe olevansa isojen massojen terapeutti, mutta arvostaa läheistä kontaktia ihmisiin. Mielinauhakeräyksen keulakuvana Ellinoora kokee voivansa vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa ja olla nuorten tukena.
– Onhan se uskomattoman hienoa, että omalla taiteella voi tuoda lohtua ihmisten elämään. Sitä ei missään koulukirjoissa opeteta. Oma ammatti on aika itsekeskeistä toimintaa. Kohtaamiset ja se, että oma musiikki on aidosti osana ihmisten elämää, niin suruissa kuin iloissa, niin tulee sellainen olo, että on tällä jotakin merkitystä mitä päivät pitkät tekee, Ellinoora summaa.
Nuoret hakevat apua verkossa
Suomen mielenterveysseuran verkkokriisityön päällikkö, Satu Sutelainen kertoo, että anonyymiteetti luo turvaa yhteydenottoon ja siksi verkon palvelut ovat tärkeitä.
Mielenterveysseuran Sekasin-chattiin otettiin viime vuonna yhteyttä 115 000 kertaa ympäri vuorokauden.
Suuri yhteydenottojen määrä kertoo Sutelaisen mukaan nuorten tarpeesta puhua omasta olostaan, saada tukea ja tulla nähdyksi.
– Olemme kokeneet, että nuoret eivät niinkään tarvitse tietoa, vaan he kaipaavat jonkun aikaa, että joku kuuntelee ja näkee heidän voimavarojaan, Sutelainen kertoo.
Nuorille verkossa toimiminen on luontaista. Lisäksi anonymiteetti ja kuulluksi tuleminen luo turvaa yhteydenottoon, Sutelainen luettelee.
Sutelaisen mukaan moni nuori ei halua ryhtyä hoitoon kasvotusten tai soittaa auttavaan puhelimeen, mutta pystyvät operoimaan verkon välityksellä.
– Nettiterapiat on oikeasti hirveän hyvä vaihtoehto, Sutelainen sanoo.
Nettiterapiasta hyviä kokemuksia
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämässä Nettiterapiat.fi osoitteessa saa lääkärin lähetteellä terapiaa verkon välityksellä missä vain . Mielenterveystalon palvelussa saa apua monenlaisiin mielialahäiriöihin kuten masennukseen, paniikkihäiriöihin tai unettomuuteen.
Psykologi Ville Ritola kertoo, että kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että nettiterapiat ovat yhtä hyviä kuin vastaavankestoinen psykoterapia.
– Masennuksen nettiterapia on osa Käypä hoito -suosituksia.
Nettiterapian kesto on noin kaksi kuukautta ja siihen kuuluu mm. videoita. Terapeuttiin voi olla yhteydessä milloin vaan. Mielenterveysseuran mukaan nettiterapiaan ovat hakeutuneet ne nuoret, jotka jäisivät muutoin ilman apua.
Maksuttomaan nettiterapiaan pääsee lähetteellä
Nettiterapioissa edetään osio kerrallaan ja opetellaan rakentavampia toimintamalleja tietosisältöjen ja erilaisten harjoitteiden avulla.
– Nettiterapia on tarkoitettu kaikille lievistä ja keskivaikeista mielenterveydeyn häiriöistä kärsiville ja lisähoitona myös vaikeammin oireileville, Ritola kertoo.
Nettiterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä mistä tahansa ja se on potilaalle maksutonta. Nettiterapiaan ei myöskään ole jonoa.
– Kun lääkärin lähete saapuu, hoitoon pääsee viikon sisällä, Ritola sanoo.
Nettiterapiat.fi -palvelussa työskentelevät ovat kaikki terveydenhuollon ammattilaisia.
– Kaikki ovat HUS Psykiatrian työntekijöitä, psykologeja tai terapiakoulutettuja sairanhoitajia, Ritola kertoo.