Poliisi saa ratkotuksi yhä harvemmin heille ilmoitetut väkivalta- ja seksuaalirikokset.
Sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvissa että seksuaalirikoksissa selvittämisprosentti on 5 viime vuoden aikana pudonnut 10 prosenttiyksikköä. Asia käy ilmi poliisin tilastoista.
Viime vuonna henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista selvisi enää 67 prosenttia ja seksuaalirikoksista 62 prosenttia.
Poliisihallituksen rikostorjunnan poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa pitää pudotusta merkittävänä.
– Yleisesti selvitysasteet ovat vuosien varrella laskeneet hieman ja tutkinta-ajat pidentyneet, mutta kymmenen prosenttiyksikön lasku on merkittävä.
Syiden tarkempi selvittäminen vaatisi analyysia pidemmältä aikaväliltä, Lausmaa sanoo. Yksi syy kaikkien selvitysasteiden laskuun on hänen mukaansa rikostorjunnan resurssien vähentyminen erityisesti perusrikostutkinnassa.
Poliisi katsoo rikoksen selvitetyksi, kun se saa esitutkinnan valmiiksi ja juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Juttu voi siis kaatua vielä syyteharkinnassa ja oikeudessa. Luku ei suoraan kuvaa tutkinnan laatua.
"Poliisin osaaminen parantunut"
Tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo, että henkirikosten selvitysprosenteissa vastaavaa pudotusta ei ole nähtävissä.
– Ainakin vuodesta 2002 saakka, kun olemme seurantaa tehneet, selvittämättä on jäänyt noin 1,5 prosenttia. Osa näistäkin selviää myöhemmin.
Selvittämättä siis jää yhä enemmän rikoksia lievemmistä rikostyypeistä.
Lehden arvion mukaan poliisin osaaminen on pikemminkin parantunut kuin huonontunut. Rikokset eivät ole henki- tai seksuaalirikoksissa hänen mukaansa muuttuneet vaikeammiksi selvittää, vaan päinvastoin esimerkiksi valvontakameroiden lisääntyminen ja tekniikka parantavat edellytyksiä juttujen selvittämiseen.
Lehti on Lausmaan kanssa samaa mieltä siitä, että raha todennäköisesti ratkaisee.
– Poliisilta on leikattu eniten kenttätasolta ja vähiten hallinnosta. Se varmasti vaikuttaa siihen, että rikostyypistä riippumatta vähemmän tärkeiksi käsitettyihin juttuihin ei pystytä kiinnittämään huomiota.
Lehden mukaan pudonnutta selvitysprosenttia huolestuttavampaa on tasainen lasku, joka näkyy erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten selvitysprosenteissa.
Selvitettyjen rikosten määrän pysyminen järkevällä tasolla ennaltaehkäisee hänen mukaansa rikoksia paremmin kuin esimerkiksi rangaistusten pituudet.
– Yllättävää kyllä, myös impulsiivisissa rikoksissa tärkeintä näyttää olevan se, että ne pystytään selvittämään ja siitä seuraa edes jonkinlainen rangaistus.
"Nykytaso voidaan säilyttää"
Hallitus on vuosien ajan myöntänyt korvamerkittyä rahaa talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaan. Talousrikoksissa päätettyjen juttujen määrä on noussut ja selvittämisprosentti pysynyt melko vakaana vuoteen 2015 asti.
– Se johtuu osin juuri tästä tehostamisesta, Lausmaa sanoo.
Henkeen ja terveyteen kohdistuviin tai seksuaalirikoksiin vastaavanlaista tehostamisrahaa ei ole osoitettu, sanoo poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sisäministeriöstä.
Lausmaa sanoo, että rikosten selvittäminen voidaan parhaiten taata turvaamalla poliisille riittävästi rahaa.
– Puoliväliriihessä poliisille ohjattu lisärahoitus mahdollistaa sen, että nykytaso voidaan ensi vuonna kutakuinkin säilyttää.